Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Uitrol warmtenetten versnellen

De lange reeks met negatieve uurprijzen is maandag even onderbroken, maar dinsdag zakt de uurprijs aan het begin van de middag weer nipt onder 0. In de avondpiek schieten de uurprijzen wel (weer) omhoog, tot maximaal ruim 171 euro per megawattuur. De dagprijs komt uit op ruim 85 euro per megawattuur.

In de TTF-gasprijs zit weinig beweging. De contractprijzen voor komende winter bewegen vooral horizontaal, rond de 37 euro per megawattuur.

Op de onbalansmarkt was het maandag onrustig, met diverse hoge pieken, waaronder 4 keer tot 1895 euro per megawattuur, en ook een minprijs van 1000 euro voor een kwartier door een overschot aan hernieuwbare energie.

De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 19 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

Halverwege deze week slaat het weer om. Het wordt frisser, en wisselvalliger. Het maakt dat Brainchild Commodity Intelligence, dat telers ondersteunt in de energiehandel rechtstreeks op de energiebeurzen, rekening houdt met dat bewolking extreme middagprijzen voor elektriciteit komend weekend gaat voorkomen, en voor een hogere dagprijs voor elektriciteit gaat zorgen. In de strijd om LNG wijst BCI op het effect van hogere dollar- en olieprijzen, die maken dat Azië weer beter met Europa kan concurreren.

Bij energiehandelsplatform Powerhouse stellen ze deze week in een marktanalyse of de strijd om aardgas los gaat barsten. Daarom rekent men op stijgende gasprijzen. Dat komt behalve door meer concurrentie uit Azië ook door vraag om de gasvoorraden te vullen, en door het onderhoudsseizoen aan gasinstallaties in onder meer Noorwegen, een belangrijke leverancier van aardgas via pijpleidingen aan Europa.

Montel Analytics wijst op de rol die PICASSO. PICASSO is de afkorting voor het Platform for the International Coordination of Automated Frequency Restoration and Stable System Operation, oftewel automatisch sturen van de onbalansmarkt. Steeds meer landen, waaronder ook Nederland, zijn er de afgelopen tijd mee gaan werken. Het zou voor minder pieken en dalen op de onbalansmarkt moeten zorgen. Montel Analytics wijst op hoe het werkte in Frankrijk op zaterdag 4 mei. Daarbij dicht men Nederland ook een balancerende rol toe.

In Den Haag gaat het de komende tijd over het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw), daarop wijst Energie-Nederland. De wet moet de uitrol van warmtenetten versnellen en is belangrijk voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. Energie-Nederland belooft de ontwikkelingen op de voet te volgen, en gaat in een serie in op een aantal verbeteringen die er volgens de brancheorganisatie in het wetsvoorstel doorgevoerd moeten worden.

De warmtetransitie Nederland lijkt stilgevallen, maar schijn bedriegt. Op talloze plekken zijn gemeenten, provincies en netwerkbedrijven druk met het opzetten van nieuwe warmtebedrijven, weet Energie Beheer Nederland. "Begin bij de burger, niet bij de businesscase", zeggen lokale bestuurders in een bijdrage van EBN.

Zonnepanelen zijn WOZ-plichtig. Dat adviseert de procureur-generaal de Hoge Raad in een zaak over de werktuigenvrijstelling bij zonnepanelen. Het advies kan gevolgen hebben voor andere zakelijke zonne-energieprojecten in Nederland, meldt Solar Magazine.

De Provincie Noord-Holland wil in 2030 6,3 Terawattuur (TWh) aan hernieuwbare energie opwekken met zonnepanelen en windturbines. De provincie heeft de milieueffecten voor diverse gebieden laten onderzoeken. Als rekening gehouden wordt met milieueffecten in bepaalde gebieden is haalbaarheid van de energiedoelstelling mogelijk onzeker.

De Provincie Flevoland is ook met het halen van energiedoelen bezig, en is volgens Omroep Flevoland hard op weg om de doelen te halen. De provincie heeft al bijna 97 procent van de afgesproken productie van hernieuwbare energie ruim voor de deadline van 2030 gerealiseerd.