Tholen - "Normaal zeg ik niets en promoot ik alleen positiviteit, maar het werd nu te veel," vertelt Gogi Putkaradze. Toevallig is hij vandaag op pad bij een kweker, waardoor hij geïnspireerd werd om een tegengeluid te laten horen op LinkedIn. De laatste tijd zijn er weer veel geluiden in de buitenwereld omtrent 'gifbloemen', en dit heeft ook impact op de sector.
"Kwekers maken zich zorgen over toekomst en of ze bloemen en planten kwijt kunnen," licht Gogi toe. "Trends hebben invloed op consumentengedrag, en zo ook negativiteit. Wij maken een meerjarenplan met kwekers en dat is op de toekomst gericht. Veel kwekers vragen zich af of een investering het waard is momenteel, want wat als consumenten bloemen en planten niet meer willen kopen? Winkels die afnemen, willen ook een bepaalde standaard van het product, met een bepaalde look. Gaat dat op de biologische manier, dan krijg je een vlekje of streepje. Als de keten daarin niet meewerkt, wordt de kweker in een moeilijke positie geplaatst."
Gogi deelde het volgende op LinkedIn:
"Overal lees ik berichten over 'giftige bloemen' en mensen die zich zouden moeten schamen als ze hun moeder een bloem geven.
Ons bedrijf werkt al meer dan vijf jaar intensief samen met kwekers. Wij ontwikkelen financiële, teelttechnische, verkoop- en managementinformatiesystemen om kwekers te ondersteunen in hun bedrijfsvoering. Daardoor durf ik met zekerheid te zeggen dat er maar weinig bedrijven zijn met zoveel inhouse kennis van de Nederlandse kwekerijsector als wij.
Wat zien wij in de praktijk? Kwekers zijn de afgelopen jaren massaal overgestapt op volledig of grotendeels biologische bestrijdingsmiddelen. Ze investeren forse bedragen, energie, tijd en personeel om zo duurzaam en groen mogelijk te telen. Uit ervaring weet ik dat chemische bestrijding voor kwekers een laatste redmiddel is. En als het al wordt toegepast, dan is het minimaal en volledig binnen de wettelijke kaders.
Ter context bij de twee foto's: wekelijks worden tientallen meetinstrumenten in de kassen geplaatst om in kaart te brengen welke ziekten en plagen aanwezig zijn. Samen met de kweker stellen we op basis daarvan een actieplan op. Wat doen we bij motten? Hoe pakken we trips aan? Wat kunnen we doen om ziekten en plagen te voorkomen? En bovenal: hoe lossen we dit op een biologische manier op?
In iedere sector zijn er cowboy's die de regels aan hun laars lappen, maar de overgrote meerderheid van de kwekers werkt keihard, binnen de strenge regels die gelden in Nederland.
Daarom wil ik iedereen oproepen: loop eens een dag mee in een kas. Vraag eerst om informatie, en vorm dan pas je mening. Onderbouw je standpunt met feiten. Laat je niet meeslepen door negativiteit, want als je zoekt, kun je altijd wel íets vinden om over te klagen, hoe klein of uitzonderlijk ook.
Tot slot, moeten we natuurlijk streven naar een zo schoon en gezond mogelijke aarde. Alles wat wij nu doen heeft impact op de toekomst. Ik ben daarom ook blij dat deze discussie is ontstaan, want hierdoor wordt de ontwikkeling in duurzaamheid bevorderd. Maar laten we AUB normaal met elkaar omgaan en elkaar steunen en helpen om de duurzaamheidsdoelen te behalen die door alle partijen gedragen kunnen worden."