Vandaag komt er een einde aan de reeks met negatieve uurprijzen voor elektriciteit. De reeks begon op 9 mei, en duurde tot en met dit weekend. Tussen 10 en 17 uur lag de EPEX-uurprijs onder 0. Vandaag kom de dagprijs, op een maandag zonder negatieve uurprijzen, uit op 90 euro per megawattuur.
De TTF-gasprijs voor contracten voor komende winter blijft rond 37 euro per megawattuur hangen.
Op de onbalansmarkt zagen we vrijdag twee pieken tot 950 euro per megawattuur en zaterdag twee pieken van meer dan 1650 euro per megawattuur. De maximale minprijs op de onbalansmarkt was -559 euro per megawattuur zaterdag, zo blijkt uit TenneT-data.
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 16 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
België gaat toch weer inzetten op kernenergie. Dat besluit heeft de regering genomen. In de Kamer heeft een meerderheid de wet op de kernuitstap geschrapt, schrijft de VRT. In 2003 werd daarin vastgelegd dat de Belgische kerncentrales dicht moesten en er kwam een verbod op nieuwe centrales. De schrapping maakt deel uit van de ambitie van de regering-De Wever om opnieuw in te zetten op kernenergie.
Op LinkedIn wordt stilgestaan bij een lage onbalansprijs op donderdag, van -1000 euro. Energievolgers spreken van een 'datadunkelflaute'. TenneT meldde een storing. Door de storing in de datavoorziening konden marktpartijen niet snel en adequaat reageren op de systeembehoeftes.
In april 2025 werd er in Nederland circa 750 GWh meer elektriciteit geproduceerd dan in april 2024. De toename komt vooral doordat er in april 2025 meer netto is geëxporteerd, zo valt op het Nationaal Energie Dashboard te lezen. April was een maand van records voor zon- en windenergie.
België kijkt nadrukkelijk (weer) naar kernenergie, en ook in Nederland zijn er steeds concretere plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Minister Hermans geeft in een brief een update aan de Tweede Kamer. Kernenergie is volgens de minister 'een noodzakelijke pijler' in een 'robuust, toekomstbestendig energiesysteem'. "Kernenergie gaat een belangrijke rol spelen in een divers, weerbaar, CO2-vrij en betrouwbaar energiesysteem."
Hoe waarschijnlijk is het, dat bedrijven in de energie-intensieve industrie wijzigingen aanbrengen in hun waardeketens als gevolg van de energietransitie en internationale verschillen in kosten en beschikbaarheid van hernieuwbare energie- en biogrondstoffen? Dat heeft het kabinet door TNO laten onderzoeken.
Ben je voorbereid op uitdagingen rondom elektriciteit en de impact op jouw bedrijfsvoering? Wat als de stroom voor langere tijd uitvalt? Tijdens het webinar 'Stroom (z)onder spanning' van LTO Noord werden deze zaken besproken.
Prima weekje voormijn verzameling negatieve stroomprijzen; 43 stuks maar liefst.
— Martien Visser (@BM_Visser) May 18, 2025
Opmerkelijk is dat het aantal uren met lage stroomprijzen (< 1 €ect/kWh) nauwelijks verschilt met vorig jaar. Iemand verklaring hiervoor?#grafiekvandedag pic.twitter.com/dTK7vPhbTz