Momenteel voert de business unit Glastuinbouw van Wageningen Plant Research onderzoek uit naar chrysantenteelt in bakken met substraat met het ras Baltica. De eerste drie teeltrondes zijn ondertussen, met goede groei en plantkwaliteit, afgerond en momenteel loopt de vierde en laatste teeltronde binnen het huidige project, deelt Janneke Grit op Glastuinbouw Nederland.
Substraatkeuze
In de eerste drie teeltrondes zijn de substraatkeuze, mogelijkheden tot hergebruik van het substraat en verschillende belichtingstrategieën getest. Drie substraten zijn getest, twee substraten met veen en één veenvrij substraat. Het veenvrije substraat kwam goed mee met de veenhoudende substraten, waarop besloten is verder te gaan met het veenvrije substraat en één veenhoudend substraat ter vergelijking.
Belichtingsstrategieën: naar dynamisch belichten
Tijdens de tweede teelt is er dynamisch belicht op prijs. Hierbij werd tweemaal per dag de lichtintensiteit verlaagd op momenten dat de energieprijzen hoog zijn. Dat bleek prima te gaan. Er waren nagenoeg geen verschillen. In de derde teelt is er dynamisch belicht om energiegebruik te verminderen. Hierbij werd aan het begin van de teelt (lange dag periode en de eerste 15 dagen van de korte dag periode) 25% minder belicht. Zoals verwacht resulteerde dit in lichtere takken, maar de takken waren zwaarder dan op basis van het verschil in hoeveelheid licht verwacht werd. Er lijken dus mogelijkheden om aan het begin af te kunnen met minder licht. Met een beweegbaar bakkensysteem kun je dan ook langzaam wijder zetten, zodat het microklimaat aan het begin van de teelt waarschijnlijk ook beter is rondom de plant. Hier liggen nog mogelijkheden voor verder onderzoek.
Hergebruik van substraat
Aangezien het niet duurzaam en financieel aantrekkelijk is om elke ronde nieuw substraat te gebruiken wordt telen op nieuwe substraat vergeleken met telen op gebruikt substraat dat wel of niet gestoomd is. Het nieuwe substraat resulteerde in de afgelopen teelten tot de hoogste takgewichten. Daarom is er besloten in de huidige teeltronde extra behandelingen aan te leggen om het telen op hergebruikt substraat te verbeteren. Zowel het toevoegen van grove kokos als een biostimulant met Trichoderma aan de gebruikte substraten worden momenteel onderzocht. Samenvattend lijkt het goed mogelijk om chrysanten in bakken te telen, maar verdere optimalisatie om het helemaal praktijkrijp te maken is nog nodig.
Het project wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, dit is het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en Ministerie van LVVN. De lampen zijn geleverd door MechaTronix. Ook de stichting ChrysantNL en Deliflor Chrysanten dragen bij aan dit project.
Bron: Glastuinbouw Nederland