Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kijkje achter de schermen bij de bloemen- en plantenveiling

Langs de autosnelweg in het Duitse Herongen pal aan de Nederlandse grens bij Venlo ligt een terrein van 220.000 vierkante meter dat van enorm belang is voor de regio. Hier is Veiling Rhein-Maas gevestigd, de enige bloemen- en plantenveiling in Duitsland. Jaarlijks vinden er ongeveer 5 miljoen transacties plaats en vorig jaar werd een omzet van meer dan 420 miljoen euro behaald. Als je dit bedrijf in actie wilt zien, moet je vroeg uit de veren: momenteel is het hoogseizoen.



Klanten zijn doorgaans vanaf 5 uur 's ochtends ter plaatse om het aanbod persoonlijk te inspecteren en de kwaliteit te beoordelen. Van maandag tot en met vrijdag begint de veiling om 6 uur 's ochtends. Alleen in de weekenden en op enkele feestdagen, die op één hand te tellen zijn, blijft de veiling gesloten. In april en mei is er zoveel aanbod dat de veiling al om 5.30 uur van start gaat. Deze gaat altijd door totdat alle containers met snijbloemen, potplanten en bomen zijn verkocht, en dat kan lang duren. "Dankzij digitalisering is het nu ook mogelijk om bloemen en planten vanuit je luie stoel te kopen, maar de meeste klanten geven nog steeds de voorkeur aan aanwezigheid ter plaatse," vertelt Cees Hoekstra, directeur van Veiling Rhein-Maas, aan de bezoekers uit het Duits-Nederlandse netwerk van het Interreg-project Agropole Innovates. Dit is een Duits-Nederlands project dat erop is gericht om de agrobusiness in beide landen te verbinden en te versterken.

Maandagen en woensdagen zijn de drukste dagen. Dan liggen er aanzienlijk meer producten in de ruime hallen van de veiling. Dagelijks wordt er tussen de 1 en 1,5 miljoen euro omzet gerealiseerd en in het hoogseizoen zelfs tussen de 2,5 en 4 miljoen euro.

De veilingzaal van Veiling Rhein-Maas biedt plaats aan enkele honderden klanten. Er wordt op acht klokken tegelijk geveild; de vier klokken aan de linkerkant zijn voor snijbloemen, de vier klokken aan de rechterkant voor potplanten. "Op basis van waarin ze geïnteresseerd zijn, kiezen ze hun plek in de veilingzaal," legt Hoekstra uit. De volgorde waarin de verschillende bloemen en planten worden geveild, wordt zelden veranderd. Op die manier kunnen klanten altijd inschatten wanneer en op welke klok de goederen worden geveild waarop ze willen bieden.

Het aanbod op de veiling is seizoensgebonden: rond Valentijnsdag zijn rode rozen erg populair, terwijl rond Pasen veel gele bloemen en planten worden gekocht. Het komt wel eens voor dat er geen bod wordt geplaatst en er dus geen koper wordt gevonden voor de goederen. "Dit gebeurt gelukkig zelden en hangt af van de aangeboden hoeveelheid en de vraag. In de regel gaat het dan om zeer kleine hoeveelheden."

Het logistieke centrum van Veiling Rhein-Maas ligt direct achter de veilingzaal. Vanaf een platform kunnen bezoekers zien wat er achter de schermen gebeurt om de goederen zo snel mogelijk bij de hoogste bieder af te leveren. Ook hier gaat de scheiding van potplanten en snijbloemen verder, wat niet alleen te maken heeft met de goederen die worden verkocht, maar ook met de verschillende ladingdragers die worden gebruikt om de waren te vervoeren. Terwijl planten vaak per hele kar worden verkocht en door de hallen worden vervoerd via een 10 km lange kettingbaan ligt dat bij de snijbloemen aan de andere kant van de hal wat ingewikkelder. De snijbloemen worden vaak in kleine partijen ingekocht, wat betekent dat alle emmers met bloemen per klant door het veilingpersoneel met de hand moeten worden samengesteld. "We hebben momenteel ongeveer 350 vaste medewerkers in verschillende afdelingen. Helaas hebben ook wij last van de krapte op de arbeidsmarkt en daarom kijken we hoe we onze processen nog meer kunnen optimaliseren om ook in de toekomst onze klanten te kunnen blijven bedienen," vertelt Hoekstra. "Tijdens de veiling is er altijd een korte pauze, enerzijds om de klanten een adempauze te gunnen en anderzijds om de medewerkers van Veiling Rhein-Maas een voorsprong te geven bij het toewijzen en verdelen van de ladingdragers om de geveilde bloemen en planten zo snel mogelijk naar de klanten te vervoeren."

Veiling Rhein-Maas is de enige bloemen- en plantenveiling in Duitsland. Er zijn vergelijkbare veilingen in Nederland, maar die werken vrijwel uitsluitend digitaal. De veiling in Herongen is in 2010 ontstaan uit een joint venture van twee Landgard-veilingen in Duitsland en de veiling Royal Flora Holland in Venlo. De samenvoeging van de drie veilingen heeft geleid tot een nog nauwere grensoverstijgende samenwerking tussen de twee buurlanden, iets dat het team van Agropole Innovates graag ziet.

Schultz Blumenhandel und Logistik is als tussenhandelaar de schakel tussen de veiling en hun klanten, waaronder zich veel tuincentra bevinden. Senior manager Jürgen Schultz zit elke ochtend zelf in de veilingzaal en probeert de door hun klanten bestelde goederen op de veiling tegen de beste prijs te kopen. De logistieke afdeling die op de veiling is gevestigd zorgt ervoor dat de planten die 's ochtends worden geveild tegen 14.00 uur al in de tuincentra tot wel 100 km verderop staan. Dit is een enorme logistieke inspanning, maar zorgt er wel voor dat de kwaliteit van de bloemen en planten die in die tuincentra komen te liggen heel hoog is. Op dit moment rijden er 17 vrachtwagens voor Schultz, maar het zouden er zeker 20 kunnen zijn. "Het is momenteel erg moeilijk om chauffeurs te vinden," zegt Jürgen Schultz. "En dan hoeven zij bij ons niet eens lange afstanden te rijden. Al onze chauffeurs zijn 's avonds gewoon weer thuis." Ondanks alle uitdagingen blijft de bloemen- en plantenhandel de passie van de familie Schultz. De aanwezige bezoekers konden zelf zien waarom: de bloemenpracht in de hallen van Veiling Rhein-Maas en de aangesloten bedrijven tovert elke dag weer een glimlach op het gezicht.



Over het project Agropole Innovates
Naast Agrobusiness Niederrhein e.V. zijn de partners van het Interreg-project Agropole Innovates Brightlands Campus Greenport Venlo, de gemeente Venray, Hogeschool Rijn-Waal en de bedrijven ISIS IC, Yookr, Baum & Bonheur (voorheen Baumschule Lappen), Compas Agro, Brand Qualitätsfleisch en Piglets Treatment System. Tegen augustus 2026 zullen ze samen een grensoverschrijdend agribusinessnetwerk ontwikkelen dat kennisoverdracht, innovatie en concurrentievermogen in de sector bevordert. In vier modelprojecten zullen innovaties verder worden ontwikkeld om specifieke uitdagingen aan te gaan.

Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van het Interreg VI-programma Duitsland-Nederland en wordt met 2,025 miljoen euro medegefinancierd door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaatbescherming en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (MWIKE NRW), het ministerie van Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling van Nedersaksen (MB Niedersachsen), het Nederlandse ministerie van Economische Zaken (EZK) en de provincie Limburg.

Voor meer informatie:
Agrobusiness Niederrhein
[email protected]
https://www.agrobusiness-niederrhein.de/home

Publicatiedatum: