Gemeente Horst aan de Maas herziet haar beleid en regels voor arbeidsmigranten. Een eerste aanzet daartoe is gedaan met de uitgangspuntennotitie arbeidsmigranten. Een set afspraken die de balans zoekt tussen de belangen van omwonenden, ondernemers en arbeidsmigranten. Het college van B en W biedt de uitgangspuntennotitie nu ter vaststelling aan bij de gemeenteraad.
Wethouder Roy Bouten: "We hebben de ambitie om het beter te regelen. Voor omwonenden, zodat zij in een fijne en veilige leefomgeving kunnen wonen. Voor lokale ondernemers, zodat zij kunnen ondernemen. En voor de arbeidsmigranten, zodat zij fatsoenlijk kunnen wonen en werken. We bieden ruimte waar dat wenselijk en verantwoord is, maar we stellen duidelijke grenzen waar de druk op leefbaarheid, veiligheid of draagvlak te groot wordt."
Veilige en fijne leefomgeving
Om overlast te beperken en de sociale samenhang in wijken en kernen te versterken, maakt de gemeente duidelijke keuzes. "Om de leefbaarheid te waarborgen beperken we de mogelijkheid om short-stay arbeidsmigranten in dorpskernen te huisvesten. Op dit moment mogen vier arbeidsmigranten samen in een reguliere woning wonen. Dit gaan we verder beperken. Ook zetten we in op kleinschalige voorzieningen, maximaal 99 bedden, die goed verspreid worden over de gemeente."
Ruimte voor lokale ondernemers
Voor lokale ondernemers biedt de gemeente ruimte waar dit bijdraagt aan kwaliteit voor huisvesting. "We werken niet meer mee aan grootschalige huisvestingsprojecten zonder binding met de gemeenschap. Het gebruik van huisvesting bij de agrariƫr wordt ook buiten het seizoen mogelijk gemaakt voor arbeidsmigranten. En we willen met de Provincie regelen dat de toeristische sector, voor de huisvesting van hun arbeidsmigranten op eigen terrein mogen realiseren."
Fatsoenlijk wonen en werken
Voor arbeidsmigranten worden stappen gezet richting meer bescherming, betere integratie en ontwikkelkansen. "We gaan strengere kwaliteitsnormen verplicht stellen dan landelijk verplicht is. Denk aan meer persoonlijke leefruimte (15m2 in plaats van 12 m2), meer privacy door 1 persoonskamers en het reserveren van uitvallersbedden voor noodgevallen (dakloze arbeidsmigranten). Via het Meedoenplan (taal en integratie) wordt actieve deelname aan de samenleving gestimuleerd. Dit biedt arbeidsmigranten niet alleen tijdelijk werk, maar ook perspectief op een duurzame toekomst."
Bron: Gemeente Horst aan de Maas