Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Areaal pioenen stabiliseert na jaren van groei"

Het areaal pioenrozen in Nederland is na jaren van groei gestabiliseerd. Dat constateert RaboResearch bij een update van de Rabo-tuinbouwbarometer. In 2018 bedroeg het buitenareaal 939 hectare, oplopend tot 1.264 hectare in 2024 (voorlopige cijfers). Het areaal is verspreid over veel bedrijven met een kleine oppervlakte. In Nederland melden 316 bedrijven een areaal met pioenrozen in open lucht. Daarbij kan sprake zijn van bloementeelt of van een stekkenteelt voor de vermeerdering van uitgangsmateriaal voor andere telers of particulieren. De provincie die er bovenuit springt, is Noord-Holland. Daar bevindt zich 780 hectare (62%) van het landelijke areaal in de open lucht.

Inmiddels zijn er gespecialiseerde bedrijven ontstaan die de pioen als hoofdteelt uitoefenen en gericht zijn op de combinatie van de teelt van bloemen en stekken. Nog veel vaker zijn het tulpenbroeiers die de pioenroos telen als verlenging van het tulpenseizoen, maar hun relatieve aandeel loopt terug.


Ontwikkeling van het areaal pioenroos en het aantal bedrijven met pioenroos (buiten) in Nederland

Naast de buitenteelt is ook het areaal broei onder glas gestegen. In 2018 beperkte dit zich nog tot 26 hectare; in 2024 is het opgelopen naar 44 hectare, waarvan 20 hectare in Zuid-Holland. Sinds 2020 bedraagt het aantal bedrijven met de broei van pioenen ongeveer 60. De verkoop van pioenrozen via coöperatie Royal Flora Holland ligt al een aantal jaren op ongeveer 100 miljoen stuks. De uitbreiding van de markt vindt vooral plaats door grotere contracten tussen gespecialiseerde broeiers en een combinatie van bloemenhandelaren en retailorganisaties.

Bron: Rabobank