Tholen - In de kas van Kwekerij Bos Bloemen in 's-Gravenzande draait het vanaf half april tot eind oktober om één bloem: de celosia. De uitgesproken zomerbloem, met fluweelachtige kammen en grillige vormen, wordt al bijna 30 jaar geteeld door Philip Bos en zijn vader Koos.
Koos Bos
Fluweel
Koos praat vol trots over de celosia en is na al die jaren nog steeds verwonderd over de groei. "Het begint met een klein kammetje dat uit de plant wordt geboren. In het begin is deze plat. Daarna gaat hij kronkelen, en nog meer kronkelen. De bloem is als fluweel zo zacht," zegt hij terwijl we door de kas lopen en de verschillende stadia van de celosia bekijken.
Het beginstadium van de celosia
Uitdagende teelt
Volgens hem is de celosiateelt een uitdagende teelt, voornamelijk omdat het plantje uit zaad komt. "Celosias worden gezaaid, niet gestekt. Als je plantjes zaait, zit er veel meer variatie in groeikracht dan bij stekken. Je hebt dus best veel uitval in de teelt, daar kenmerkt het product zich door." Daarnaast speelt licht een grote rol. "Het is een plant die ontzettend veel licht consumeert. In de zomer kan hij het heel goed doen, maar als het moeilijker gaat, laat hij het snel afweten. Dan krijg je onderlinge groeiverschillen."
"Omdat de groeikracht van elke plant verschillend is, krijg je nooit de uniformiteit van een roos of chrysant." En dat vindt hij niet zo erg. "Het is een plant waarvan je maar één of twee stelen in een gemengd boeket stopt. Bij rozen wil je dat ze allemaal hetzelfde zijn, hier mag het juist afwijken."
Groeibeheersing
"Celosias groeien snel en ze konden wel twee meter lang worden. Dat is iets te groot voor in een boeket," lacht Koos. "Daarom moet de groei goed beheerst worden. Met veredelen is dat al een heel stuk verbeterd, maar we zijn nog niet zo ver als met lisianthus, als we ooit zo ver komen."
"In het voorjaar, zomer en herfst telen we celosias, in de winter is dat niet rendabel. Het is een plant die ontzettend veel licht consumeert," vertelt Koos. "Daarom schakelen we in de winter over op chrysanten."
Kleuren
In de kassen staan altijd meerdere soorten celosias bij elkaar. "We hebben altijd leuke kleuren die goed bij elkaar passen," zegt Koos. De kleuren zijn gevarieerd, van donkerroze tot lichtgroen, maar volgens hem maakt dat in de praktijk weinig uit. "Kleur is heel persoonlijk. De één wil donker, de ander licht. Maar uiteindelijk wil de handel toch wel wat je hebt staan, of het nu licht of donker is."
Op dit moment telen ze vijf kleuren, die ook gemengd geleverd worden. "Vaak gaat het om kleine koopjes – één, twee of drie emmertjes – met uitzonderingen daar gelaten," zegt Koos. "Afgelopen weken, richting Moederdag, zijn er ook bij die wel groot inkopen."
De celosias van Bos Bloemen worden geleverd onder het Decorum-label
Gemengde, exclusieve boeketten
Gemiddeld worden er zo'n 30.000 stelen per dag geoogst. Rond Moederdag ligt dat aantal aanzienlijk hoger. Toch was het dit jaar nét voor Moederdag even spannend. "Vanwege het warme weer liep de handel twee weken ervoor wat slechter," vertelt Koos. De celosia - die zijn weg voornamelijk vindt in Europa - is volgens Koos bij uitstek geschikt voor gemengde, exclusieve boeketten. Zogenaamde Bloomonboeketten doen het goed met celosias. Het is een exclusief product, daarom blijft het een kleinschalige teelt."
Continuïteit
De celosiateelt van Bos Bloemen begon op een andere locatie, al in 1995. Sinds 2005 gebeurt de teelt op het huidige bedrijf van 3 ha. "Bijna dertig jaar geleden begonnen we als kwekers die ze langere tijd op de markt wilden zetten. Wij hebben ze vanaf half april tot eind oktober, ze zijn er dus een half jaar. Daarmee hebben we een stuk continuïteit opgebouwd. De handel zit er ook elk jaar weer op te wachten tot we er weer zijn," zegt Koos. "Dat stukje continuïteit en het kunnen invullen van handelsvraag heeft ervoor gezorgd dat we hier zo draaien."
Voor meer informatie:
Kwekerij Bos Bloemen
Alsemgeestlaan 15
2691 PJ 's Gravenzande
Tel.: +31 (0)6 18 93 92 29
[email protected]
https://decorumplantsflowers.com/kwekers/bosbloemen/