Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Continu innoveren en samenwerken maakt sierteelt logistiek duurzamer"

Royal FloraHolland werkt elke dag aan het verduurzamen van logistieke processen en middelen in de sierteelt. COO Leendert-Jan Plaisier vertelt voor welke uitdagingen de organisatie staat en welke stappen al zijn gezet.

"Wat ik zo mooi vind aan logistiek, is dat het tastbaar is", zegt Leendert-Jan. "Door aan de juiste knoppen te draaien, zien we direct effect. Zo ook in de verduurzaming van onze logistiek. De verduurzaming van onze logistiek is de afgelopen jaren echt in beweging gekomen. We willen niet wachten tot wetgeving het oplegt, maar nemen al langer het voortouw om duurzame oplossingen te implementeren. Dat maakt mij trots."

Logistieke standaardisatie: efficiënt en duurzaam
"Van oudsher is een van onze speerpunten logistieke standaardisatie door de gehele keten heen, in zowel proces als logistieke middelen", vervolgt Leendert-Jan. "Onze meermalige, beige bloemenemmers zijn een herkenbare verschijning op markten en bij bloemisten in heel Europa, en onze plantentrays zijn in menig tuincentrum te vinden. Dankzij standaardisatie van deze verpakkingen kunnen ladingdragers zoals stapelwagens en CC-containers optimaal worden benut, wat leidt tot een efficiëntere keten."

Bovendien zorgt het per productsoort werken met één of enkele standaard verpakkingen (emmers, dozen en trays) voor meer efficiëntie. Duurzaamheid is hierin een belangrijk aandachtspunt. "Met kwekers, kopers, onze leveranciers en andere ketenpartners werken we daarom continu aan het verder verduurzamen van onze logistieke middelen."

Meer bloemen per rit
Zo introduceerde Royal FloraHolland in het kader van verduurzaming nieuwe bloemenemmers, waarmee de beladingscapaciteit van stapelwagens met 11% toenam. Leendert-Jan: "Voorheen pasten er negen bloemenemmers op een laag, nu zijn dit er tien. Dat lijkt een kleine sprong voorwaarts, maar het gaat uiteindelijk om enorme volumes die wij dagelijks verwerken."

Als de keten meer bloemen per rit kan vervoeren, draagt dit direct bij aan lagere kosten per bloem, een kleinere CO2-voetafdruk en een duurzamere keten. "Dit soort ontwikkelingen zijn overigens alleen mogelijk in samenwerking met de kwekers, groothandels, exporteurs en ook retailers. Hun inspraak en bewustwording van hun eigen rol in verduurzaming is van groot belang."

Verpakkingswetgeving
Met de nieuwe Europese wetgeving voor verpakkingen (PPWR) die 11 februari 2025 van kracht is gegaan, staan we als sector de komende jaren voor een grote uitdaging. Deze wetgeving heeft tot doel verpakkingsafval te verminderen. De nu nog gebruikte eenmalige verpakkingen, zoals dozen en plantentrays, moeten we in de keten grotendeels door meermalige oplossingen gaan vervangen.

Leendert-Jan: "Met Royal FloraHolland sorteren we hier met het aanpassen van onze verpakkingen al langer op voor, door dozen en trays voor meermalig gebruik te ontwikkelen. Daarnaast werken we samen met andere partijen aan de ontwikkeling van de Euro Plant Tray. Zo komen we met elkaar vooruit."

Reductie van verpakkingsafval
"Het verminderen van verpakkingsafval staat hoog op onze agenda", vervolgt Leendert-Jan. "Bloemenkwekers gebruiken nu kartonnen kragen of plastic hoezen om hun bloemen te beschermen en om zichzelf te onderscheiden op de klok of in directe verkoop. Veel kopers gooien dat karton en plastic vervolgens veelal weg in de verwerking op hun locatie, voordat de bloemen gedistribueerd worden binnen en buiten Europa. Ze geven aan dat zij hierin graag meer willen verduurzamen. Vanuit Royal FloraHolland helpen we hierbij, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een ketenoplossing."

Reductie en recycling van verpakkingsafval vraagt om bewustwording binnen de hele keten en nauwe samenwerking met alle betrokken partijen, rekening houdend met verschillende belangen, benadrukt Leendert-Jan. "Samen met kwekers en kopers hebben we kritisch gekeken waar we kartonnen beschermkragen en plastic kunnen elimineren. Een oplossing is de inzet van meermalige opzetrekken. Fresco Flowers is een van de partijen die nu gebruikmaakt van het ons nieuwe lage meermalige opzetrek voor op een bloemenemmer."



Statiegeld voor consumenten?
Om een meermalige verpakkingspool goed te laten functioneren, is het van belang dat de items in een pool goed blijven rouleren. "Ze moeten terugkomen, zodat we ze voor een nieuwe ronde kunnen inzetten. Hiertoe heb je een werkend systeem nodig, dat de gebruiker motiveert om ze terug te brengen.

We hebben in dit kader ook wel nagedacht over een statiegeldsysteem op plantentrays voor consumenten, net als bij plastic flessen en blikjes. Dat is echter complexer dan het lijkt. Een consument komt veelal maar een paar keer per jaar in een tuincentrum, wat het meest logische inzamelpunt zou zijn. Dan wordt het heel lastig om voldoende roulatie te realiseren en heb je dus heel veel extra trays nodig."

Trays en de plastic plantenpotten moeten dan thuis ook voor wat langere tijd bewaard worden, om ze later in te leveren bij het volgende bezoek. "De vraag is: willen consumenten dit? Zijn er betere alternatieven qua inzamelpunten en hoe regelen we logistiek gezien dat de trays terugkomen? Dit zijn brede vraagstukken, waar we binnen Royal FloraHolland en met ketenpartners over spreken, maar nog geen antwoord op hebben."

Recyclen van verpakkingen
"Wanneer we een nieuwe meermalige verpakking introduceren, recyclen we de oude emmers en trays, die dan weer een grondstof vormen voor nieuwe productie", vervolgt Leendert-Jan. "Onze eenmalige plantentrays bestaan voor meer dan 95% uit gerecycled plastic. Voor onze meermalige verpakkingen is dat rond de 30%, daar ligt een kans om te verbeteren. Meer dan 90% van onze bloemen wordt overigens in de bekende beige meermalige emmers vervoerd. Deze emmers gaan jaren mee – laatst vonden we er een uit 1983!"

De emmers gaan onder meer zo lang mee omdat Royal FloraHolland veel aandacht schenkt aan het behoud van de kwaliteit ervan. "Zo is het voor de sector heel belangrijk dat we de bloemenemmers na elke roulatie in de keten reinigen, om ervoor te zorgen dat ziekten geen kans krijgen. Dat reinigen kost uiteraard water en energie, wat voor ons ook een aandachtsgebied is in het verder verduurzamen van ons eigen proces. Zo zetten we in op steeds kouder wassen", aldus de Chief Operational Officer, die erin gelooft dat samenwerken loont. "Door intensief samen te werken met ketenpartijen in de sector maken we het verschil op weg naar steeds duurzamere logistiek, daar geloof ik 100% in. Ook als het gaat om vragen waar we nu nog geen eenvoudig antwoord op vinden."

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: