Tholen - In de glastuinbouw neemt de behoefte aan flexibele energieoplossingen toe. "Door waterstofopslag en brandstofcellen kan de glastuinbouw netcongestie ondervangen en overstappen op een decentrale, emissievrije energievoorziening," aldus Jerôme Vinke, Sales Manager bij Nedstack. Met een brandstofcel WKK maakt Nedstack vanuit waterstof elektriciteit en warm water, zonder emissies. "De energie die in waterstof is opgeslagen, halen wij eruit door waterstof met zuurstof in contact te brengen," legt hij uit.Jogchum Bruinsma en Jerome Vinke van Nedstack
Infrastructuur en kostprijs
De infrastructuur voor waterstof is in Nederland nog beperkt en de huidige prijs van waterstof is hoog. "Bij een elektriciteitsproducerende installatie, zoals een WKK, zijn de TCO (total costs of ownership) als volgt: 5 tot 10% van de kosten is de investering, 10 tot 15% gaat naar onderhoud. Het grootste deel zit in de brandstofkosten. Zolang waterstof duur is en aardgas goedkoop, is de businesscase lastig rond te krijgen. Wanneer aardgas duurder wordt, wordt decentrale, emissievrije energieopwekking op basis van waterstof interessanter," aldus Jerôme.
Over de termijn waarop de waterstofprijs gunstiger wordt, zegt Jerôme: "Dat is moeilijk te voorspellen, maar hopelijk binnen 5 jaar. Echter, op sommige plaatsen in NL is het waterstofnet al in 2026 beschikbaar, maar spelen ook duidelijke beleidskeuzes op het gebied van de energietransitie een belangrijke rol. Een andere optie is om zelf decentraal waterstof te produceren. De elektriciteitsprijs is daarbij bepalend. Op momenten van netcongestie zijn er soms negatieve elektriciteitsprijzen. Als je dan tegen lage kosten waterstof kunt produceren en opslaan, heb je een mogelijkheid om je elektrische energie op te slaan voor een veel langere tijd dan met een batterij." Hierbij is het materiaal beslag van een brandstof cel ook veel minder, waardoor we niet meer allemaal bijzondere metalen uit de grond hoeven te delven.
PEM
De PEM-brandstofcel (Proton-Exchange Membrane) van Nedstack kan dus worden ingezet in de glastuinbouw als decentrale energievoorziening. "De PEM-technologie biedt flexibiliteit en kan inspelen op wisselende energievraag," zegt Jerôme. Naast emissievrije energieopwekking biedt een brandstofcel andere voordelen. "Het elektrisch rendement ligt van de stacks rond de 55%, wat beduidend hoger is dan bij een gasmotor, dit resulteert weer in een veel lagere gasrekening. De unit is heel flexibel en kan in seconden op vollast worden gebracht, heeft een gunstig deellast verbruik, en er zijn eigenlijk nagenoeg geen beperkingen aan het aantal start en stops op een dag. Daarnaast zijn de onderhoudskosten lager, omdat er minder draaiende delen zijn. Wij zitten op ongeveer 30% van de onderhoudskosten van een motor."
Voor meer informatie:
Nedstack
[email protected]
https://nedstack.com/en