Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt keihard terug

Op de dag dat de Europese Commissie met de Clean Industry Deal kwam en er opgeroepen werd om de energiebelastingen in Europa fors te verlagen, is ook de toonaangevende TTF-gasprijs fors verlaagd. Het maakt gas weer een stukje goedkoper (zo'n 41 euro per megawattuur op woensdag), al blijven energiebelastingen de prijzen hoog houden. Bovendien zet de prijsdaling donderdagochtend niet door, en ligt de prijs weer op 43 euro.


TTF-gasprijs contract maart 2025 t/m 26 februari 2025. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit zakt ook, tot 117,8 euro per megawattuur donderdag. Nog altijd is de elektriciteitsprijs duidelijk gekoppeld aan de gasprijs, en speelt verder mee hoe hard de wind waait, en hoeveel hernieuwbare energie er dus wordt opgewekt.

Niet alleen de dagprijzen voor gas dalen, ook de toekomstige contracten voor de inkoop van gas profiteren van de huidige omstandigheden, met milde temperaturen, signaleert BNR. Ook de geopolitieke ontwikkelingen spelen een rol in de daling van de langetermijnprijzen. "De Verenigde Staten proberen onder president Donald Trump toenadering te zoeken tot Rusland, wat er mogelijk voor zorgt dat de Russische gasvoorraad wordt opengesteld voor de westerse wereld."

Hoewel de vraag naar aardgas daalt, speelt gas nog steeds een cruciale rol in de Nederlandse energievoorziening, constateert de Nederlandse overheid. Met een nieuwe wet wil de overheid de mogelijkheid houden in te grijpen als dat nodig is bij ernstige verstoringen op de gasmarkt. Het wetsvoorstel is al langer in voorbereiding en staat los van de huidige ontwikkelingen op de gasmarkt, benadrukt het verantwoordelijke ministerie van Klimaat en Groene Groei. Naar verwachting kan de wet, die nu ter consultatie ligt, op 1 januari 2027 in werking treden.

Een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale in België is niet op tijd klaar voor komende winter. Met langer doordraaien met kerncentrales wordt een probleem voorkomen, weet de VRT.

In 2025 is Green Energy Day op 24 maart. Dan is alle duurzame energie die we in Nederland produceren 'op' voor dit jaar, als we alles achter elkaar zouden gebruiken. "Dit jaar is Green Energy Day maar liefst zestien dagen opgeschoven! Super! Als we jaarlijks minstens twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december. Dan is al onze energie hernieuwbaar," zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). "Dat is nodig voor betaalbare energierekeningen en een bloeiende economie die draait op groene energie van eigen bodem."

De winter van 2024-2025 was droog. Er viel sinds 1 december gemiddeld over het land 191 mm tegen 229 normaal. De zon liet het vooral in december en januari afweten en mede daardoor was de winter somber met 197 zonuren tegen 222 normaal. De gemiddelde temperatuur komt uit op 4,5 graden tegen 4,2 normaal. Weeronline analyseert de afgelopen winter.