Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Imago sierteelt besproken in Vlaams parlement

Op zaterdag 25 januari 2025 kleurde het Operaplein in Antwerpen met honderdduizend tulpen tijdens de jaarlijkse VLAM-pluktuin. Dit evenement, georganiseerd door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), bood 7600 bezoekers de kans om gratis een boeket te plukken en had als doel de Vlaamse sierteeltsector in de schijnwerpers te zetten. Hoewel de actie positief onthaald werd, laaide in het Vlaams Parlement opnieuw het debat op over de milieu-impact van de sector.


De VLAM-pluktuin afgelopen januari

Promotie en imago van de Vlaamse sierteelt
Minister van Landbouw Jo Brouns, die het evenement op 25 januari opende, benadrukte de waarde van initiatieven zoals de VLAM-pluktuin. "Dit soort acties versterkt het imago van onze sierteeltsector en brengt Vlaamse bloemen dichter bij de consument," zei hij. De brede media-aandacht via VRT, VTM en kranten versterkte het bereik van de boodschap.

Volgens sierteler Christoph Pieters, leverancier van de tulpen voor de pluktuin, is dergelijke promotie broodnodig, deelde hij in een interview met VILT. De sector krijgt steeds vaker kritiek vanwege de vermeende negatieve impact op het milieu, onder andere door Nederlandse gemeenten die bloemen uitdelen om ecologische redenen stopzetten. "Nochtans werken Vlaamse siertelers onder strenge regelgeving en heeft onze teelt een kleinere ecologische voetafdruk dan importbloemen uit regio's zoals Noord-Afrika of Zuid-Amerika," stelde Pieters.

Duurzaamheid en innovatie als antwoord
Minister Brouns onderstreepte dat Vlaanderen sterk inzet op innovatie en duurzaamheid binnen de sector. Onderzoek en investeringen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) en het European Innovation Partnership (EIP) moeten bijdragen aan efficiƫntere en milieuvriendelijkere teeltmethodes. "Onze praktijkcentra zijn een motor voor verduurzaming en spelen in op de uitdagingen van vandaag," aldus de minister.

Debat over milieu-impact en lichtpollutie
Niet iedereen deelt de lofzang over de sierteeltsector. Jurgen Callaerts (N-VA) bracht in het parlementaire debat de impact van lichtpollutie door verlichte kassen (oftewel serres in de Vlaamse taal) ter sprake. "Kassen zijn kilometers ver zichtbaar in de nacht. We moeten bekijken of hier aanpassingen nodig zijn in het kader van de Europese Natuurherstelwet," stelde hij.

Deze opmerkingen werden niet door iedereen gesmaakt. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vond de link tussen sierteelt en lichtpollutie overdreven. "Dit debat ging over de promotie van onze bloemen, en nu belanden we plots bij lichtvervuiling en Europese regelgeving," zei hij. Jeremie Vaneeckhout (Groen) pleitte dan weer voor een genuanceerde aanpak: "We moeten blijven zoeken naar manieren om de milieu-impact van de sector verder te verminderen zonder de economische leefbaarheid in gevaar te brengen."

Toekomst van de sector
Stijn De Roo (cd&v) sloot zich aan bij de oproep om Vlaamse bloemen nog breder te promoten. "Sierteelt is een essentieel onderdeel van onze land- en tuinbouwsector. We moeten deze sector niet alleen steunen op hoogdagen zoals Valentijn, maar het hele jaar door," zei hij.

De minister verzekerde dat Vlaanderen blijft inzetten op onderzoek en promotie. "We worden als regio snel uitgedaagd, maar dat betekent ook dat we sneller moeten innoveren. Ik ben ervan overtuigd dat onze sierteeltsector daarin zal slagen," besloot Brouns.