HAS green academy studenten Finn, Stijn en Tom presenteerden woensdag 5 februari hun afstudeerdonderzoek (inclusief bevindingen) over biodiversiteit en natuurinclusieve bollenteelt op het Demoveld Bollenstreek. Ze blikken terug op een periode van 20 weken onderzoek in de Bollenstreek.
Hoe hebben jullie het GreenportCAFÉ op woensdag 5 februari ervaren?
Tom: "Op woensdag 5 februari 2025 was een evenement (GreenportCAFÉ) georganiseerd door verschillende organisaties om ons onderzoek te presenteren en hoe het Demoveld in Hillegom er nu bij staat. Bij dit evenement waren verschillende belanghebbenden aanwezig: telers, adviseurs, de Bollenjongens, vertegenwoordigers Living Lab B7, vertegenwoordigers van Greenport Duin- en Bollenstreek en medewerkers van de HAS green academy."
Stijn: "Aafke Schaap (onze begeleider) opende de middag en gaf een update over het Fieldlab Bollenstreek (hiervoor is nu een subsidieaanvraag gaan en het Demoveld Bollenstreek wordt onderdeel van dit Fieldlab Bollenstreek)."
Finn: "Hierna heb ik een presentatie gegeven over ons onderzoek naar natuurinclusieve bollenteelt. Dit onderzoek heb ik samen uitgevoerd met mijn mede HAS Green Academy studenten Tom Vroomen en Stijn Wesselingh."
Hoe vonden jullie het om de resultaten te presenteren?
Finn: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik het uitvoeren van de presentatie toch spannend vond. Wij hebben samen besloten dat ik de presentatie ging doen. Ik wist van te voren niet welke mensen (en van verschillende organisaties) aanwezig zouden zijn. Hierdoor was het voorbereiden van de presentatie uitdagend. Terugkijkend heb ik de gehele presentatie goed kunnen uitvoeren en mijn (en dus ons) verhaal kunnen vertellen. Ik kreeg veel positieve feedback over de presentatie én over mijn presentatieskills. Hierna kwamen diepgaande vragen die ik samen met Tom en Stijn beantwoord heb. Dit leidde tot interessante en vooral leerzame discussies! Deze punten kan de volgende onderzoeksgroep voor het Demoveld meenemen in hun onderzoek."
Hoe hebben jullie de afgelopen 20 weken onderzoek ervaren?
Tom: "Het onderwerp was nieuw voor ons. De meeste bollen worden geteeld in Noord-Holland en Zuid-Holland." Finn vult aan: "Ik woon ik Limburg en hier worden vrijwel geen bollen geteeld. Dit maakte het onderzoek nieuw, maar ook vooral uitdagend!" Stijn: "De serie Bollenjongens heeft ons zeker geholpen om een inzicht te geven hoe deze teelt in zijn werking gaat."
Finn: "Hierna was het erg zoeken hoe we de bollenteelt in een duurzamer jasje konden stoppen en de methoden toepasbaar zijn op het Demoveld. Wij hebben gekeken naar vier deelonderwerpen om verduurzaming in de bollenteelt toe te passen:
- Bemesting
- Onkruidbestrijding
- Plaagbestrijding
- Schimmelbestrijding
Dit hebben we onderzocht door middel van een literatuurstudie. Hiernaast hebben wij nog interviews uitgevoerd met expert op deze deelonderwerpen op hypotheses en kennis te delen. Hieruit rolde een advies van verschillende methoden die toepasbaar zijn op het demoveld om de vier deelonderwerpen in een duurzamer jasje te steken. Met dit onderzoek zijn wij een klein deel van een grote organisatie. Wij hopen dat dit onderzoek stappen gaat zetten en gezocht wordt naar de gouden middenweg van de duurzame teelt van bollen met een minder ecologische impact op de natuur en onze leefomgeving."
Bron: Greenport Duin- en Bollenstreek