Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lastenverzwaring dreigt voor tuinder door aangepaste belastingen waterschappen

Dinsdag 4 februari heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor aanpassing van het belastingstelsel van de waterschappen. De wetswijziging treedt waarschijnlijk 1 januari 2026 in werking.

Voor de glastuinbouw zijn de aanpassingen in de watersysteemheffing het belangrijkst. Enerzijds mogen de waterschappen bij de bepaling van de heffing straks rekening houden met specifieke gebiedskenmerken. Anderzijds mogen waterschappen straks verschillende tarieven hanteren voor eigenaren van woningen en eigenaren van niet-woningen, zodat de WOZ-waarde een kleinere rol speelt in de tariefstructuur.

Lastenverzwaring
Beide aspecten kunnen een lastenverzwaring voor glastuinbouwbedrijven opleveren, zeker bij waterschappen waar al eerder gepleit is voor een 'meer gelijkmatige lastenverdeling'. Het vaststellen van de tarieven vindt doorgaans rond oktober plaats voor het jaar daarna.

Behalve aanpassingen in de watersysteemheffing zorgt het wetsvoorstel ook voor meer mogelijkheden voor waterschappen om hernieuwbare energie op te wekken en om kosten in rekening te brengen voor activiteiten die waterschappen uitvoeren bovenop hun normale taakuitoefening.

Bron: Glastuinbouw Nederland