Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boskoops praktijkonderzoek rond weerbaar telen

De praktijkproeven lopen binnen de Boskoopse innovatiekring rond weerbaar telen. Op de open dag van Delphy Onderzoekskwekerij Boomteelt & Vaste Plantenteelt in Hazerswoude-Dorp, waar deelname meetelde voor de spuitlicentieverlenging, lichtte Delphy-adviseur Peter Morrenhof de proeven toe.



Latere of minder snelle zaadvorming
Op de onderzoekskwekerij worden enkele soorten Japanse haver, bladrammenas, een mengsel (bestaand uit zomerwikke, facelia, zwaardherik en esparcette) en Tagetes beproefd. Bij Japanse haver is latere zaadvorming het doel, dat geprobeerd wordt met bepaalde maaimomenten te bereiken. Bij bladrammenas is minder snelle zaadvorming het doel, anders kun je er jaren later nog last van hebben in de sierteelt. Het onderwerken gebeurt onder andere met een schijveneg die niet eerder op Boskoops veen is toegepast.

Beschouw Tagetes als een teelt
Duidelijk is wel dat je groenbemesters het best kunt opnemen in een teeltplan, zeker Tagetes die minimaal 100 dagen moet groeien voor een afdoende aaltjesbestrijding. „Beschouw Tagetes als een echte teelt", adviseerde Morrenhof. Afhankelijk van de soort of mix Tagetes, is onkruidbestrijding wel nodig om te kunnen werken tegen met name Pratylenchus penetrans (Pp) en Pratylenchus vulnus (Pv).

Biologische ontsmettingsmethode
Daarnaast wordt gewerkt aan een duurzamer herstel van veengrond na Bodem Resetten. Deze biologische ontsmettingsmethode is vorig jaar op een perceel toegepast, waarna de grond is beplant met Prunus laurocerasus en Buxus. Tot nu toe blijkt uit aaltjesmonsters dat de methode de hoeveelheid Pv-aaltjes tot nul heeft gereduceerd. „De methode werkt selectief tegen slechte aaltjes; goede aaltjes zijn minder gevoelig. Binnenkort nemen we weer aaltjesmonsters."

Op de Dag van Innovatiekringen, donderdag 17 oktober bij Boomkwekerij Maarten van Overbeek, zal aandacht zijn voor de Boskoopse praktijkproeven met groenbemesters en Bodem Resetten. Meld je voor deze dag aan via deze link.

Bron: LTO Bomen, Vaste Planten & Zomerbloemen

Publicatiedatum: