Op 20-22 september opende de 22e Kunming International Flower Expo of China (KIFE) in het Kunming Dianchi International Convention and Exhibition Centre. Ongeveer 430 bedrijven uit 13 landen namen deel aan de beurs, waaronder bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Japan, Israël, Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Exposanten brachten nieuwe variëteiten, nieuwe technologieën en nieuwe prestaties naar de beurs. Behalve over bloemen ging de beurs ook over blauwe bessen, omdat deze sector in Yunnan floreert. Sommige bloementelers besloten zelfs blauwe bessen te gaan telen.
Dit jaar was het VK de eregast en Fujian de eregastprovincie. Fujian organiseerde 12 bedrijven om deel te nemen aan de tentoonstelling. Ondertussen was het Nederlandse paviljoen bijna 1.000 vierkante meter groot met 23 bedrijven die nieuwe variëteiten en nieuwe technologieën tentoonstelden.
Enkele van de tentoongestelde bloemen
Bescherming van plantenrassen
Tijdens de tentoonstelling werd een seminar over de bescherming van plantenrassen gehouden. De sprekers van RHS, Xiamen Chaotang tuinbouwbedrijf, de National Forest and Grassland Administration en de International Union For The Protection Of New Varieties Of Plants (UPOV) deelden de laatste trends in de bescherming van plantenrassen. Volgens de statistieken is de innovatie van nieuwe rassen in China toegenomen, waarbij bedrijven 40,38% van de totale aanvragen voor nieuwe rassen voor hun rekening nemen. Aanvragen van onderzoeksinstituten zijn goed voor 28,95% van het totaal.
Nieuwe machines en exportmogelijkheden
Behalve nieuwe rassen waren er ook nieuwe machines te zien. Bijvoorbeeld de sorteermachine voor snijrozen van Kunming Fengqian Technology company. Volgens het bedrijf kan de machine telers helpen om de kosten te verlagen, ten minste 0,1 RMB per stengel. Verder beweren ze dat de machine de lengte van de stelen, de bloemkleuren en de grootte van de bloemen met hoge precisie kan testen.
De sorteermachine
De lokale bloementelers van Yunnan zijn op zoek naar exportmogelijkheden. Zuidoost-Azië, zoals Thailand en Vietnam, waren vroeger de belangrijkste exportlanden, maar nu zijn telers ook op zoek naar andere bestemmingen.