Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek:

Uitdagingen en mogelijkheden voor verduurzaming kleinere glastuinbouwclusters in Nederland

Vijf studenten van de Master Energy Science aan de Universiteit Utrecht hebben hun consultancyproject succesvol afgerond bij BlueTerra. Het onderzoek, met de titel 'Emission reduction for small greenhouse horticulture clusters in the Netherlands', richt zich op de uitdagingen en mogelijkheden voor verduurzaming van kleinere glastuinbouwclusters in Nederland. Er waren meerdere opties voor een volledig duurzaam warmtesysteem.

Klimaatdoelstellingen
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen voor de glastuinbouwsector vastgesteld: een reductie van 50% in CO2-uitstoot tegen 2030 en volledige CO2-neutraliteit tegen 2040. Grote tuinbouwclusters kunnen profiteren van schaalvoordelen om deze doelen te bereiken, maar kleinere clusters staan voor grotere uitdagingen. De studenten hebben een case study gedaan en het gebied De Nieuwe Wetering geselecteerd. De Nieuwe Wetering heeft een oppervlakte van ongeveer 16 hectare en behoort daarmee tot de groep kleinere glastuinbouwclusters. Dit cluster bevindt zich in de gemeenten Kaag en Braassem en valt binnen het gebied van Greenport Aalsmeer. In dit gebied zijn er 7 tuinders actief. De studenten hebben contact gehad met de tuinders via zowel gesprekken als een enquête.

Uitgangspunt: volledig CO2-neutraal
In het onderzoek zijn relevante technologieën geselecteerd met behulp van de SDE++-subsidieregeling. Bij het selecteren van de relevante technologieën is bijvoorbeeld rekening gehouden met de energievraag van het cluster, evenals met technische beperkingen. Daarnaast worden technologieën gebaseerd op omgevingsfactoren, zoals restwarmte, overwogen indien van toepassing in de regio. Het uitgangspunt van het onderzoek was een volledig duurzaam warmtesysteem waarbij geen CO₂-uitstoot plaatsvindt.

Lees hier het volledige onderzoek.

Indexfoto: © Zicksvift | Dreamstime.com

Publicatiedatum: