Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat kunnen pioenenkwekers doen om hun bloemen te beschermen?

Vanwege de wisselvallige Hollandse zomer met zeer geregeld een bui, valt het niet mee voor pioenenkwekers om het perceel onkruidvrij te houden en is het verstandig om het gewas te maaien, zeker als het al voor een groot deel is afgestorven. Het heeft namelijk geen zin om een gewas te laten staan als het al overwoekerd is door onkruid, volgens Green Works. Het sparen van groene delen = het sparen van groei. Zelfs een afstervend gewas zorgt voor groei van de knol. Het is zelfs zo dat de sterkste groei van ondergrondse delen van een pioen plaats vindt tijdens het afsterven.

Bladaaltjes kunnen door mee te liften op onkruid(zaden) het perceel besmetten. Het is dus zaak om het onkruid voor de winter helemaal dood te hebben. De pioen is extreem gevoelig voor Roundup. Vooral met straatgras mag dit middel nooit in pioen gebruikt worden. Via de wortels wordt het middel opgenomen door de plant.

Bladaaltjes & Platknopen
Voor het beperken van Bladaaltjes en platknopen in pioenen in het komende oogstseizoen kunt u overwegen om u gewas in begin September af te maaien. Bladaaltjes overwinteren o.a. in dood blad op de grond en in de jonge groeipunten van de pioen. Maai in het najaar het gewas relatief vroeg af en verwijder de gewasresten. Doe dit alleen bij droog weer.

Botrytisbestrijding
Hoewel het groeiseizoen nog maar net voorbij is, zijn er voorbereidingen nodig om in het voorjaar weer een goed gewas te hebben. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Botrytis bestrijding die al start in de nazomer. Het is belangrijk om na het kleppelen/ maaien een Botrytis bestrijding uit te voeren om de wondjes op de plant en de op de grond aanwezige sporen te doden. Deze sporen ontwikkelen zich tot wintersporen, die in het voorjaar de omvallers veroorzaken. Deze najaar bespuiting is daarom zeker zo belangrijk als de voorjaarsbespuiting. Verwijder tevens de gewasresten i.v.m. een eventuele Botrytis en aaltjes aantasting.

Lees het volledige artikel op: Green Works

Publicatiedatum: