Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere loonkosten absorberen door optimalisatie

Tholen - Sinds 2022 zijn de prijzen van grondstoffen en lonen aanzienlijk gestegen. Er zijn maar weinig bedrijven/sectoren die hier niet mee te maken hebben. De vraag is wat kan én wil je doorrekenen aan je afnemer?

"Een interessante vraag," reageert Marvin de Klerk, Finance Director bij Martin Stolze. "De afgelopen jaren zien wij de kosten voor materialen en salarissen stijgen met ongeveer 5% per jaar. Onlangs is de cao, waar een groot deel van ons personeel binnenvalt, vernieuwd, waarbij de loonkosten met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 met 7% werden verhoogd. Een dergelijke verhoging kun je niet één-op-één doorrekenen in je verkoopprijzen. Om een dergelijke verhoging van kosten toch te absorberen, kijken wij in eerste instantie hoe wij intern onze eigen processen verder kunnen optimaliseren en automatiseren. Wij leveren het merendeel van onze producten direct aan de eindgebruiker, de teler. Wij leveren een stabiele, betrouwbare oplossing, die uiteindelijk resulteert in een reductie van arbeidskosten. De eindgebruiker weet wat ze van Martin Stolze kan verwachten, maar moet uiteindelijk wel de waarde blijven inzien van onze producten."

De afnemers van Martin Stolze ervaren in hun eigen bedrijf ook de kostenstijgingen. Arbeid wordt duurder. Bovendien is het de uitdaging om goede mensen aan te trekken en te behouden. Personeelstekort is aan de orde van de dag. Voor zowel toeleveranciers als telers. In het verleden was het gebruikelijk om werkzaamheden in de tuinbouw door mensen te laten uitvoeren. Inpakken, sorteren, oppotten, oogsten, stekken en schoonmaken zijn arbeidsintensieve werkzaamheden. Met de huidige tekorten is arbeid relatief duur en moeilijker te werven. Kleine bedrijven verliezen het vaak van grotere bedrijven die meer financiële draagkracht hebben om hogere salarissen te kunnen betalen.

Door het personeelstekort zijn bepaalde processen niet mogelijk, kostbaar of nemen meer tijd in beslag. Als de krapte op de arbeidsmarkt doorzet, heeft dat gevolgen voor de groei.

Marvin: "Eén van de oplossingen om het personeelstekort op te lossen is door te investeren in mechanisatie en automatisering in combinatie met robotisering. Een robot is nooit ziek, kan in geval van pieken langer doorgaan en heeft geen pauze nodig. Met de huidige technologie is het mogelijk om complexe processen gelijktijdig te begeleiden en te verwerken. Daarnaast heeft een robot geen last van ergonomisch lastige omstandigheden zoals warmte, vocht en (zwaar) repetitief werk."

Middels automatisering kan de verwerkingscapaciteit worden verhoogd en wordt het werk minder belastend voor het personeel. Dat zorgt voor minder uitval van medewerkers.

Met een oppotmachine, bijvoorbeeld in combinatie met een oppotrobot, neemt de capaciteit en betrouwbaarheid van het oppotproces aanzienlijk toe en zijn minder mensen nodig. Door middel van een transportbandensysteem hoeft een teler niet meer te rijden met een heftruck voor het uitzetten van planten. Een rollenbaanbuffer zorgt voor het eenvoudig sorteren van de voorraad. En met een afleversysteem kan een teler meerdere orders met diverse producten snel afroepen.

Voor meer informatie:
Marvin de Klerk
Martin Stolze BV
Tel.: +31 (0)174 518 113
[email protected]
www.martinstolze.nl