Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

20 glastuinbouwbedrijven krijgen biodiversiteitsstrook

Dit najaar starten twintig geselecteerde glastuinbouwbedrijven in Nederland met de aanleg van biodiversiteitstroken naast hun kassen. De stroken bestaan uit een zorgvuldig geselecteerde combinatie van eenjarige, tweejarige en meerjarige planten, met als doel de vermoedelijke voordelen voor de natuurlijke vijanden van kasplagen te benutten. Glastuinbouw Nederland laat weten dat in de komende twee jaar er onderzoek zal plaatsvinden waarin twee verschillende mengsels worden getest en vergeleken.

Doel project
Het project wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met de Universiteit Leiden en staat onder coördinatie van Glastuinbouw Nederland. Het hoofddoel van dit project is om de biodiversiteit van insecten te bevorderen en tegelijkertijd plagen in de kassen beter te beheersen.

Voortgang project
Uit bijna vijftig geïnteresseerde bedrijven zijn twintig locaties geselecteerd. In de afgelopen maanden zijn deze locaties beoordeeld en zijn de voorbereidingen voor de aanleg afgerond. De biodiversiteitsstroken, elk 250 m² groot, worden in oktober en november aangelegd. Van mei tot eind augustus zal er de komende jaren intensieve monitoring plaatsvinden om de effecten van de biodiversiteitsstroken op de plaagdruk en de populaties van natuurlijke vijanden binnen en buiten de kassen te meten. Hiervoor worden diverse monitoringstechnieken ingezet om de insectenpopulaties nauwkeurig te volgen.

Het project wordt gefinancierd door LVVN (via de topsector T&U), Kennis in Je kas (KIJK), Hagelunie-Innovatiefonds, Provincie Zuid-Holland (via de Greenport West-Holland), gemeente Westland, Stichting STUBO en het Hoogheemraadschap Delfland. Verder is er een bijdrage in natura van Biobest, ECW Energy en de Federatie Vruchtgroentenorganisaties.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: