Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Klein, Biota Nutri

Een andere manier van telen

Peter Klein, oprichter van Biota Nutri begon zijn carrière met het kweken van rozen, tulpen snijbloemen en paprika's. Daarna werkte hij zeven jaar voor een meststoffen handelsmaatschappij. Tijdens deze baan kwam hij erachter dat er ook een andere manier van telen is. Ongeveer zeven jaar geleden richtte hij Biota Nutri op met het doel om telers te helpen door producten aan te bieden die duurzaam, organisch en toekomstbestendig zijn. Peter is ervan overtuigd dat het beter is om de sector circulair te maken.


Peter Klein

Het idee ontstond rond 2007/2008 toen de prijzen van minerale meststoffen explodeerden. Dit had een grote impact op telers en op dat moment duurde het lang om hun vertrouwen terug te winnen. Daarnaast zorgde de druk op fosfaat voor veel onzekerheid. "Ik ontdekte dat het mineraal fosfaat niet verdwijnt maar op een andere manier terugkomt. Dus laten we het opnieuw uitvinden. Hetzelfde geldt voor kalium en stikstof. Het maken van nitraten vereist veel energie zelf als de bron duurzaam is zoals waterstof. Maar in Nederland hebben we stikstofuitstoot wat gebruikt kan worden om planten te voeden. De enige mogelijke belemmering daarbij zijn de kosten. Daarom hebben we ammoniak in de lucht gelaten om dat vervolgens op een andere plaats weer uit de lucht te halen. Is dat dan de oplossing?"

Organische versus minerale meststoffen
Peter denkt dat het beter kan. Om die reden heeft hij Biota opgericht om de sector te helpen duurzamer en organischer te worden. Hij heeft 16 jaar lang met organische meststoffen gewerkt en hoort vaak dat biologisch telen niet de oplossing is om de wereld te voeden omdat de opbrengst lager is. Maar wanneer planten voorzien worden met dezelfde elementen zoals bij minerale meststoffen kan de opbrengst hetzelfde zijn. Dat is dagelijks te zien. "Ik ben ervan overtuigd dat we hogere opbrengsten kunnen bereiken met organische meststoffen omdat de opname beter is dan met chemische meststoffen."

Het doel van Biota is om de wereld een beetje beter te maken en met de juiste partners een stuk beter.

Richting duurzaamheid
De wereld verandert en veel factoren zorgen ervoor dat de situatie onvoorspelbaar is. Ondanks dat is er een verschuiving te zien richting minimale CO2-uitstoot, organisch, duurzaam en veganistische praktijken. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van reguleringen, vraag, landen, bedrijven en markten. Over het algemeen zie ik een verschuiving naar minder gebruik van chemische middelen en het verminderen van grondwaterverontreiniging.
De grootste uitdaging is de verschillende biologische regelgeving wereldwijd, waardoor het onmogelijk is om één pad te volgen. "Ik hoop dat elk continent één soort regelgeving zal aannemen, zodat biologische regelgeving eerlijk en uniform wordt. Het zou ook helpen als er naast het biologische label een label voor duurzame teelt zou zijn, bijvoorbeeld een ecolabel."

Biota Nutri
Biota Nutri focust op biologische en duurzame markten. Biota Nutri heeft het doel om de CO2-uitstoot te verlagen en het organische aspect in planten te vergroten om uiteindelijk de kosten voor telers optimaal te beheersen. Het bedrijf wil voor biologische telers de kosten beheersen en de opbrengst verhogen. Biota bevindt zich in de opschalingsfase met drie complete kunstmestlijnen die ze op dit moment op de markt brengen. Met deze lijnen kunnen ze elk voedingsrecept maken en ze kunnen ook worden gebruikt als toevoeging aan minerale meststoffen om de voordelen van organische meststoffen te verkrijgen.

Voor meer informatie:
Biota Nutri BV
Veenderveld 55A
2371 TT Roelofarendsveen
Tel: +31 85 047 5710
www.biota.nu
[email protected]

Publicatiedatum: