Deze week de eerste veilingmeesterscolumn van Bart Zomerdijk. Bart is zeker geen onbekende in de bloemenwereld en draait al zo'n 20 jaar mee als veilingmeester. Hij geeft een update van de huidige, zomerse stand van zaken op de klok. Ook bekijkt hij de situatie eens vanuit de kweker. Als kwekerszoon kan hij dat als geen ander.
Volop in de vakantieperiode
We zitten nu midden in de vakantieperiode, want ook in de laatste regio in Nederland zijn de schoolvakanties begonnen. Voor de bloemenhandel is Nederland een belangrijk land, maar de export naar de omliggende landen is nog belangrijker. Helaas genieten de mensen in onze buurlanden ook van hun vakantie. Kortom, de lastigste periode van het jaar is begonnen.
Divers aanbod op de klok, prijzen onder druk
De klok waar ik als veilingmeester op werk heeft een divers aanbod aan bloemen, van jaarrond tot seizoensbloemen en van massaproducten tot unieke producten. Het eerste half jaar verliep goed qua prijsvorming, hoewel de teeltomstandigheden soms erg moeilijk waren (denk aan alle kou en regen). Nu hebben we door de zomer echter te maken met lage prijzen. Vooral Leeuwenbekken en Astilbe hebben het de laatste dagen zwaar op mijn klok. Ook de rozen met kortere lengtes en producten met kwaliteit issues worden niet altijd verkocht. In Kenia is het koud, dus de productie is niet al te hoog. Veel korte lengtes worden daarom niet eens op de klok aangevoerd.
Positieve uitzonderingen
Toch zijn er ook positieve uitzonderingen. Ik veil ook anjers en die worden redelijk betaald vanwege de beperkte aanvoer op dit moment en hun goede houdbaarheid. De goede houdbaarheid betekent dat een koper wat langer met het product kan werken en dat is in deze warme periode wel handig. Lisianthus heeft jaarrond een stabiele aanvoer met in de zomermaanden een aantal seizoenskwekers erbij. Maar een grote piek hebben we niet. Hierdoor blijft de prijs ook redelijk stabiel.
Voor producten zoals Delphinium, die voor bruiloften of evenementen nodig zijn, kan in deze tijd een extreem hoge prijs worden gegeven als er maar weinig van de gevraagde kleur beschikbaar is.
Moeilijke periode voor kwekers
Als zoon van een kweker weet ik hoe het voelt als het product dat je met ziel en zaligheid teelt, weinig opbrengt op de klok, of zelfs helemaal niet verkocht wordt. Dat is moeilijk te verteren. Maar na meer dan 20 jaar als veilingmeester weet ik dat dit erbij hoort en dat je naar je gemiddelde prijs over een langere periode moet kijken. Ik hoop altijd dat een periode met lage prijzen zorgt voor marktverbreding. Inkopers die normaal bepaalde bloemen niet kopen, omdat ze denken dat dat voor hun afzetmarkt te duur is, kunnen ze nu eens 'goedkoop' proberen. Als blijkt dat klanten gecharmeerd zijn van deze bloemen, of dat ze voor zo'n mooi product wel wat extra willen betalen, blijft de inkoper deze producten misschien ook kopen als de prijzen weer stijgen.
Vooruitblik
De komende zomerperiode blijft lastig. Hopelijk blijven de hele warme dagen uit, zodat vraag en aanbod stabiel blijven. Als de kopers weer wat meer gewend zijn aan de hogere temperaturen en de lagere zomerafzet lopen de prijzen meestal toch langzaam weer wat op.
Vanaf deze week ga ik ook genieten van een vakantie. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar de bloemen helemaal loslaten lukt mij nooit. Op vakantie kijk ik toch even in de bloemenwinkel waar ik langs loop of stop ik langs een veld met zomerbloemen. Bloemen blijven toch machtig mooi!
Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
Tel: 088 789 89 89
www.royalfloraholland.com