Dankzij financiering binnen de KIC- Biodiversiteit en Biotische stress kunnen er drie onderzoeksprojecten van start. Dat meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De projecten focussen zich op systemen om de biodiversiteit van het Nederlandse productiesysteem voor voedsel- en sierteelt te vergroten. In totaal is er 5 miljoen euro beschikbaar, verdeeld over drie projecten. Voor elk project is een consortium opgesteld waarin onderzoekers samenwerken met bedrijfsleven en maatschappelijke partners.
De productie van voedsel en sierteelt in Nederland kenmerkt zich door zeer hoge opbrengsten, mede dankzij gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en een focus op de teelt van een beperkt aantal gewassen in monoculturen. Helaas gaat dit ten koste van biodiversiteit door een verschraling van het bodemleven en een afname natuurkwaliteit rondom akkers en het water. Dit maakt gewassen vatbaarder voor ziektes. Ook leidt dit tot een afname van natuurlijke plaagbestrijders, waardoor plagen een grotere impact hebben op gewassen. De drie onderzoeksprojecten hebben een duidelijke focus op het vergroten van de biodiversiteit en het weerbaarder maken van belangrijke gewassen voor het primaire productiesysteem.
De onderzoeken
In het eerste onderzoek worden de biologische mechanismen, sociale barrières en rendabele business oplossingen om natuur-inclusieve tuinbouw te promoten onderzocht. Ook wordt een toekomstbestendige 'license to operate’ gerealiseerd voor de Nederlandse tuinbouw.
In het tweede onderzoek wordt praktische kennis over het stimuleren van natuurlijke vijanden van trips met behulp van bloeiende planten en bodembewerking in prei ontwikkelt.
In het derde onderzoek worden maatregelen voor functionele agrobiodiversiteit (FAB), zoals bloemenranden en heggen onderzocht. De sociaal economische drempels worden weggenomen en er wordt specifieke kennis en praktische handvatten ontwikkeld.
Bron: NWO