Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2024 in teken van uitbreiden "centraal veilen"

Voor het komende kalenderjaar heeft de Royal FloraHolland verschillende nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veilen op de rol. Met centraal veilen werkt men toe naar een locatie-onafhankelijke manier van veilen via Floriday. Sinds 30 november worden alle rozen geveild via centrale klokken, daarmee zijn er nu in totaal 5 centrale klokken. “We hebben de ambitie om in 2024 centraal veilen uit te breiden met álle bloemen en planten", zo laat Léon Haasbroek, manager Operations Dealmaking, optekenen. "We starten in 2024 met één centrale plantenklok, om vervolgens stapsgewijs de andere producten aan te sluiten op centraal veilen."

Veilen via Floriday
Daarnaast wordt het komende jaar verder gewekt aan het zgn Veilen via Floriday. KOA zal vervangen worden door nieuwe techniek. Met RFH Pre-auction (klokvoorverkoop) en RFH Auction (veilen) kunnen kopers straks eenvoudig en veilig zakendoen via Floriday. Eelde heeft de primeur en gaat als eerste deze nieuwe manier van werken testen.

Individuele kweker-minimumprijs de nieuwe standaard
Ook wil men zorgen voor meer regie voor aanvoerders over de klokprijs. Aanvoerders geven zelf een individuele minimumprijs per partij op. Zo bepalen zij dus wat de laagste prijs is die zij nog accepteren voor hun bloemen of planten. Als zij vanaf 1 januari geen individuele minimumprijs meegeven bij het aanmaken van de aanvoerbrief, wordt deze standaard op € 0,01 gezet. De oude collectieve minimumprijzen (ook wel VBN-prijzen) vervallen hiermee.

Kweker krijgt meer keuze in veilvolgorde
Vervolgens gaan er ook wijzingen plaatsvinden in de bepaling van de veilvolgorde. “Orderpicken biedt nieuwe kansen voor het bepalen van de veilvolgorde door kwekers zelf,” stelt Robert-Jan Heemskerk, teammanager Operations Dealmaking. "Standaard staat nu de veilvolgorde op de aanvoerbrief (EAB) op briefnummer ingesteld. Maar op de locaties waar we orderpicken, kunnen aanvoerders ook de veilvolgorde bepalen op alfabetische volgorde van de cultivar in combinatie met het belangrijkste sorteerkenmerk van hoog naar laag." Vanaf 1 januari 2024 kan de volgorde ook op basis van KVV-prijs worden bepaald. Vraag de veilingmeester naar de mogelijkheden.

Overige ontwikkelingen
Uiteraard zijn er nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van veilen. Zo gaat men het voor kopers mogelijk maken om direct met kwekers te schakelen bij klachten, zullen nieuwe inkoopwerkplekken worden gecreëerd en zal op termijn de afmijnzaal in Aalsmeer worden gesloten.

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: