Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Logitec Plus realiseert semi-mobiele substratenmenglijn met capaciteit van 150m3 in de woestijn

Tholen - Sommige producenten van substraten zijn afhankelijk van de locatie waar de grondstoffen gedolven worden. Zo ook een klant van Logitec Plus uit het Midden-Oosten. Deze kwam naar Logitec Plus met de vraag om een menglijn voor hen te ontwikkelen met een capaciteit van 150m3 per uur. Maar dan wel een menglijn die binnen enkele dagen naar een andere locatie verplaatst kan worden. Het belangrijkste bestanddeel van het mengsel is sweetsand. Dat wordt op diverse locaties gevonden.

"Een gevaarte van 65 meter lang en 20 meter breed zomaar even demonteren en verplaatsten is normaal gesproken geen optie", vertelt Mark van der Zande, een van de eigenaren van het Logitec, "maar het is ons wel gelukt. De gehele menglijn is ontworpen en opgebouwd uit modules, die aan elkaar gemonteerd worden met behulp van zogenaamde twist-locks. Dat zijn dezelfde bevestigingen die gebruikt worden om containers te stapelen op een schip. Solide dus."

Stroomvoorziening
Aangezien de menglijn in de meest afgelegen gebieden moest kunnen draaien, is voor de stroomvoorziening gekozen voor 2 Caterpillar generatoren met een synchronisatiepaneel. Die verzorgen de stroomvoorziening van de gehele menglijn. Gezien ook de extreme temperaturen en omstandigheden waarin deze menglijn moet functioneren, is er een 20ft container compleet omgebouwd tot besturingsunit. Hierin bevinden zich, naast het besturingspaneel, de vele frequentieregelaars, relais, schakelaars en alles wat nodig is om deze menglijn aan te sturen.

De container heeft airconditioning om de werkomgeving zo aangenaam mogelijk te houden en de besturing op een juiste werktemperatuur te houden. Ook is er een container omgebouwd tot kantine, waar de werknemers de pauzes kunnen doorbrengen. Deze zijn ook voorzien van airconditioning en een functionele keuken.

Echter, daarmee waren nog lang niet alle obstakels genomen. In een menglijn als deze zitten vele honderden meters kabels die sensoren, lasers, motoren, e.d. verbinden met de besturingskast. Ook hiervoor moest een oplossing worden gevonden. Onze engineeringsafdeling heeft samen met onze partner die onze besturingen bouwt een passende oplossing ontwikkeld om het aansluiten en losmaken van de verschillende componenten zo eenvoudig en zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren. Alle individuele componenten zijn aangesloten met stekkers. Dit betekent dat men bij het demonteren van deze lijn niet meer ontelbare kabels hoeft te merken, losmaken, opslaan om deze vervolgens in omgekeerde volgorde weer te moeten aansluiten. Het is nu slechts een kwestie van stekkers losmaken en de kabels in de dubbele bodem aan de componenten vast te binden. Zo kan alles in één keer worden verplaatst van A naar B.

Sweetsand
Een andere uitdaging waren de grondstoffen die men gebruikt in de mengsels. Om de kosten van de grondstoffen zo laag mogelijk te houden, is er voor gekozen om sweetsand als hoofdbestanddeel van de mengsels te gebruiken. Dit type woestijnzand is geschikt voor de teelt van bomen. Tevens zorgt het zand ervoor dat de bomen niet omwaaien tijdens woestijnstormen.

Zand is echter funest voor de meeste machines. Vandaar dat bepaalde gedeelten van deze lijn zijn uitgevoerd in gehard staal. Dit zorgt ervoor dat de lijn op de meest cruciale punten minder snel slijt.

Ook de coating dient in een dergelijk klimaat te voldoen aan strenge eisen. Vandaar dat de gehele lijn met een UV bestendige witte coating in meerdere lagen is geschilderd.

Om het wegwaaien van de grondstoffen in de zandstormen tot een minimum te beperken, zijn alle banden voorzien van afdekplaten. Tevens is om de hele menglijn speciaal doek gespannen om de windkracht te beperken.

Mark van der Zande: "Het was een mooie opdracht. Alles draait nu. Wij kijken terug op een mooie, uitdagende periode." In deze video is te zien hoe het er nu in de praktijk uit ziet.

Voor meer informatie:
Logitec Plus BV
Mark van der Zande
Energieweg 61
2404 HE Alphen aan den Rijn
T: +31 (0)71 341 39 19
M: +31 (0)653 38 13 09
[email protected]
www.logitecplus.com