KP Holland neemt voormalige tomatenkas in gebruik

KP Holland heeft een voormalige tomatenkas aan de Kanaalweg omgebouwd tot een Groen Label-kas voor de teelt van Siam Curcuma en Rosalina Kalanchoë. Curcuma is de hoofdteelt van deze teeltlocatie, een seizoensproduct dat van maart tot en met september beschikbaar is. Voor de eerste teeltronde staat de kas daarom vol met Kalanchoë in potmaten 7 en 12cm. Terwijl de verbouwing zich in de afrondende fase bevindt, zijn deze planten klaar om de markt op te gaan.

De nieuwe teeltlocatie staat naast een van de bestaande locaties van KP Holland. In beide locaties staat de productie van topkwaliteit planten centraal. Door de koppeling van de warmte en elektra tussen de locaties, kan de opwek en afname van warmte en elektriciteit flexibel worden verdeeld.

Samen voor innovatie
Veel verschillende partijen hebben ervoor gezorgd dat de voormalige tomatenkas van 3,5 hectare volledig is omgebouwd tot moderne, duurzame potplantenkwekerij. Roy van der Knaap, technisch directeur KP Holland: “Dankzij de toewijding en enorme inzet van onze partners, staat er nu een prachtige Groen Label-kas waar we jaren mee vooruit kunnen.”

Partners zijn o.a. Berg voor het leegruimen van de kas, T.C. v.d. Dool voor de aanbouw en het constructiewerk, Everclean voor het grondwerk, Royal Brinkman de elektra en watertechnische installaties, Ed Schalke voor de grondbunker, TST voor het kasonderhoud en Erfgoed voor de teeltvloeren. Maar ook bij de automatisering in de teeltlocatie zijn verschillende partijen betrokken: Anexo voor de alle energievoorzieningen en het trafo station, PDI installeerde de ‘PARperfect’ schermdoeken, Technokas de luchtbehandelingskasten, VB de complete verwarmingsinstallatie, Hortipar is de partner voor de armaturen belichting en Martin Stolze voor al het intern transport. Ook zijn een aantal robots neergezet voor de verduurzaming van de personele inzet: een spuitrobot en servicewagen door De Vette en twee neerzetrobots van Degramec.

Lagere uitstoot & energieverbruik
Met de nieuwste technieken en duurzame installaties voldoet deze kas aan de eisen voor het Groen Kas-label. Daarbij gaat het om het reduceren van CO2-emissies, bescherming van grondwater en het circulaire gebruik van grondstoffen. “Daar zijn we best trots op. Vooral het luchtbehandelingssysteem draagt er behoorlijk aan bij. Met buitenluchtaanzuiging en luchtslurven houden we de luchtramen langer dicht, omdat we met het systeem het vocht eruit halen en ook iets kunnen koelen en later afluchten,” aldus Roy. "Dit zorgt ervoor dat de ramen minder open hoeven met als resultaat een verwachte energiereductie van 15%.

Andere verduurzamende maatregelen in de kas zijn telen onder dimbare LED-verlichting, aansluiting op de duurzame aardwarmte van Trias en gebruik van ‘PARperfect’ schermdoeken die zorgen voor diffuus licht en die het regelen van de lichtintensiteit makkelijker maken. Met deze verduurzaming verwacht KP Holland de footprint van een Siam Curcuma met ten minste 5% te kunnen verlagen.

Voor meer informatie:
KP Holland
info@kpholland.nl
www.kpholland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.