Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inagro wijst telers de weg naar veenvrije teelt

Op woensdag 8 november ging de eerste begeleidingsgroep van het project Alter-peat van start bij het Vlaamse Inagro. Binnen dit vier jaar durende VLAIO-LA traject wordt als doel gesteld veenarme teeltsubstraten te ontwikkelen voor de sier-, zachtfruit- en de champignonteelt. Veen wordt in deze teelten nog veelvuldig ingezet omwille van zijn goede fysische, chemische en biologische eigenschappen, maar vanuit het duurzaamheidsoogpunt dringt een reductie van het veengebruik zich op. Kristof Gheysens vertelt er meer over bij Inagro.



Partners Inagro, PCH, PCS, ILVO en PCfruit informeerden de leden van de begeleidingsgroep tijdens de bijeenkomst over de projectdoelstellingen, de werkpakketten en het beoogde plan van aanpak. Dankzij hun aanvullende expertise is het geloof in het slagen van dit project groot. Met 43 aanwezigen uit verschillende stakeholdergroepen (onderzoekers, telers, toeleveranciers, beleid,...) kon het project bij de aanvang op interesse rekenen.



'De vraag naar veenarme teelsubstraten komt sneller binnen dan de antwoorden'
Tijdens de 'tour de table' werd het duidelijk dat zowel substraat- en biomassaleveranciers als teeltvoorlichters en telers een grote behoefte hebben aan veenarme teeltsubstraten. Vooral in de sierteelt komen 'de vragen naar veenarme of zelfs veenvrije teeltsubstraten sneller binnen dan de antwoorden'. Iedereen beseft wel dat de uitdaging groot is en dat het niet gemakkelijk wordt om het veen te vervangen. Het bundelen van de krachten tussen de onderzoekers en de leden van deze begeleidingsgroep uit de substraatsector zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe veenarme teeltsubstraten voor telers.

Stap 1: Alter-peat matrix
De eerste stap in dit project is het opstellen van een Alter-peat matrix. Hierin zullen de potentiƫle veenvervangers gekarakteriseerd worden. Daarna zullen de selecties voor de praktijkproeven volgen. Bart Vandecasteele (ILVO) stelde zijn plan van aanpak voor aan de begeleidingsgroep. Naast de fysico-chemische eigenschappen werd het snel duidelijk dat o.a. ook de beschikbaarheid, de bewaarbaarheid en de (constante) kwaliteit van de alternatieven belangrijke parameters zijn om niet uit het oog te verliezen.



Afsluiten met bezoek aardbei- en champignonafdeling Inagro
Finaal werd afgesloten met een bezoek aan de onderzoeksafdelingen voor de aardbeiteelt en de champignonteelt. Voor de aardbeien zullen veenarme teeltsubstraten ontwikkeld worden voor de potgrond in de productiefase en voor de champignonteelt zal een veenvervanger gezocht worden voor het veen in de traditionele dekaarde.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, Belgiƫ
Tel: 051 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: