Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabo-tuinbouwbarometer: vertrouwen ondernemers iets gestegen

De tuinbouw heeft in 2023 tot nu toe een goed jaar achter de rug. De bedrijven staan er financieel gemiddeld goed voor. Ondernemers maken zich wel zorgen over kostenstijgingen die er binnenkort aankomen. Thema’s als arbeid, gewasbescherming en water houden de bedrijven ook bezig.

De meest recente meting van de Rabo-tuinbouwbarometer komt uit op een score van 7,3. Dat is een kleine stijging: vorig kwartaal was dit nog een 7,1. Uit de gegevens van de Rabo-tuinbouwbarometer blijkt dat alle deelsectoren het redelijk tot goed doen.

Glastuinbouwbedrijven houden kosten onder controle
Glastuinbouwbedrijven met Warmte Kracht Koppeling (WKK) kunnen de energiekosten meestal genoeg onder controle houden door goed energiemanagement. Er zijn wel zorgen over aangekondigde overheidsmaatregelen, waardoor de energieprijzen voor de tuinbouw stijgen. Goed nieuws is dat de afbouw van het verlaagde tarief pas veranderde van vijf naar tien jaar. Zo’n aangekondigde stijging van energieprijzen kan wel investeringen in energiebesparing stimuleren, aangezien de meeste bedrijven daarvoor investeringsruimte hebben. Wel beperkt het volle elektriciteitsnet de bedrijven in hun energietransitie.

In de glasgroenten was de prijsvorming van tomaten en paprika dit jaar ruim voldoende. De prijzen ervan liggen duidelijk boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De producties liggen daar vaak net wat onder. Dat komt onder andere door latere plantdata. De inkomsten maken de gestegen kosten mogelijk weer goed. De komkommerprijs heeft in het derde kwartaal gelukkig nog wat herstel laten zien. De productie en prijs daarvan zitten in 2023 ongeveer op het gemiddelde van vijf jaar.

Sierteelt doet het minder, marktevenwicht phalaenopsis verbeterd
De sierteelt onder glas doet het duidelijk minder dan de glasgroenten. De prijzen in de (warme) zomermaanden waren lager dan in 2021 en 2022 door minder vraag uit belangrijke markten als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is afwachten hoe de vraag met Kerstmis en Valentijnsdag zich ontwikkelt. Het aanbod uit Afrika lijkt door lagere vliegtarieven weer op peil te zijn. Daardoor is de concurrentie feller dan tijdens de Covid-19-periode. Door de oorlog in Israël is aanvoer uit dat land momenteel beperkt.

In de potplanten lijkt het aanbod van phalaenopsis na de sanering van het areaal beter aan te sluiten bij de vraag. Het marktevenwicht is flink verbeterd. Bij andere potplanten ligt er wel druk op de prijs doordat de consument deze zomer minder kocht.

Klik hier voor de nadere bevindingen van de Rabobank aangaande (de stand van) de tuinbouw.

Publicatiedatum: