Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Prijs aan de pomp zakt

Met een voortkabbelende gasprijs opent een nieuwe week. Vrijdag zakte de prijs tot 45 euro per megawattuur, om maandag op 47 euro te openen. De elektriciteitsprijs ligt vandaag op ruim 105 euro, maar zakte zondag tot 38 euro gemiddeld, dankzij (hele) lage prijzen van middernacht tot halverwege zondagmiddag.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 17 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Al wekenlang daalt de prijs voor een liter Euro95 aan de pomp. Op het hoogtepunt dit jaar was de adviesprijs voor een liter benzine nog ruim 2,30 euro, maar afgelopen week is de prijs op een dieptepunt gekomen in lange tijd, stipt BNR aan. Maandag zakt de prijs nog iets verder. De prijs ligt op 2,136 leert een update van de prijzen vanuit UnitedConsumers. Als oorzaak voor de prijsdaling wijst BNR op een val van de olieprijs. Sinds september is de prijs voor een vat olie met 20 procent gedaald.

De Europese organisatie van stroomnetbeheerders ENTSO-E verwacht de komende maanden geen leveringsproblemen. Dat blijkt uit dit rapport. Het staat er beter voor dan afgelopen winter, al zijn er ook landen die meer risico lopen, zoals Ierland en Noord-Ierland waar gascentrales sterk verouderd zijn, terwijl Malta en Cyprus goede elektriciteitsverbindingen met het vaste land missen.

Energiebedrijf Eneco wil een grote groene waterstoffabriek bouwen in de Rotterdamse haven. De groene waterstof zal geleverd worden aan de industrie. Eneco hoopt in 2026 met de bouw te kunnen beginnen, blijkt uit publicaties zoals in het Eindhovens Dagblad. Ook Shell zet in op productie in Nederland, terwijl Essent en Nuon de blik juist voor productie op het buitenland richten. Waterstof maken in het buitenland, waar de elektriciteit goedkoper is en de grond ook, dat is waarop zij inzetten, vertelde Robert Willemsen van Essent onlangs ten overstaan van een zaal vol tuinders.