Kwekerij de Hazekamp maakt overstap van alstroemeria naar stekproductie

Tholen - Na 34 jaar alstroemeria schakelt Kwekerij de Hazekamp uit Brakel over naar een nieuwe teelt. Vooral bedrijfs- en teelt-technische redenen noopten tot dit besluit. Het afgelopen jaar werd gezocht naar nieuwe mogelijkheden, per januari volgend jaar wordt gestart met de productie van stek voor siergrassen.

Trips, en de virussen die deze overbrengen, waren al tijden de bottleneck. Omdat het middelenpakket steeds verder krimpt is de bestrijding lastig en daarom werd al langer uitgekeken naar een andere teelt, bij voorkeur snijbloemen. “Energieprijzen kwamen daar nog bovenop”, vertelt kweker Gert van Daalen”, “en ook het gegeven dat wij, als relatief kleine producent, al langer moeilijk kunnen opboksen tegen de grotere partijen in de markt.”


De onderlaag voor de lavavloer wordt gelegd

Deze zomer werd een aantal soorten opgezet, primair Helianthus en Dianthus, maar uiteindelijk kwam er iets op zijn pad waarin de kweker de meeste toekomst ziet. Dat is genoemde stekproductie voor siergras, een teelt die Gert inclusief benodigde machines kan overnemen van een andere producent. Over de precieze ins en outs doet Hazekamp nog geen verdere mededelingen, omdat nog niet alle betrokkenen volledig zijn geïnformeerd.

Om de omschakeling mogelijk te maken wordt er in december in de 1.3 ha kas door Houdijk de Boer een lavavloer gelegd, Horticlean is nu bezig de kas leeg te maken. Verder hoeft er niet bijster veel te gebeuren om de overgang mogelijk te maken, de kas is in goede staat en zaken als teelt-technische apparatuur zoals verwarming en belichting blijven, voor zover deze niet in de weg staat, gewoon zitten/hangen.

De laatste bloemen verlaten het bedrijf

Als startdatum van de nieuwe teelt wordt januari 2024 aangehouden. Afgelopen weekend werden, allicht met een klein traantje maar ook met vertrouwen in de toekomst, de laatste bloemen afgestuurd.

Voor meer informatie:
Kwekerij de Hazekamp
Gert Van Daalen
T: 06 51353832
E: kwekerijdehazekamp@planet.nl
https://www.facebook.com/dehazekamp


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.