Meer slagkracht voor EU in strijd tegen milieucriminaliteit

Bedrijven die milieu- of gezondheidsschade veroorzaken, kunnen straks niet meer volstaan met het simpelweg verwijzen naar een vergunning als vrijgeleide voor hun activiteiten. Een nieuwe Europese zorgplicht houdt in dat ze wel degelijk vervolgd kunnen worden als ze op basis van nieuwe inzichten konden weten dat hun vergunde activiteiten schadelijk zijn. Het Financieele Dagblad schrijft erover.

De nieuwe zorgplicht is opgenomen in een Europese ‘richtlijn milieucriminaliteit’ waarover de lidstaten van de Europese Unie en het Europarlement donderdagavond een akkoord bereikten. De ontwikkelingen rond onkruidverdelger glyfosaat zijn ook interessant in het licht van de nieuwe richtlijn, schrijft de krant. Het middel zou het risico op de ziekte van Parkinson vergroten, een correlatie die nog verder onderzocht wordt.

De richtlijn maakt het mogelijk om naast bedrijven ook bestuurders te vervolgen. CDA-Europarlementariër Toine Manders, die namens het Europarlement penvoerder was van het onderwerp, zegt: "Het is niet zo dat we gevangenissen voor ceo’s gaan bouwen. Maar we willen zorgen voor een preventieve cultuur. En daarvoor is het belangrijk dat je een bestuurder strafrechtelijk aansprakelijk kunt stellen."

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/politiek/1496791/zwaaien-met-vergunning-is-niet-meer-voldoende-bij-milieuschade


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.