De TTF-gasprijs is de afgelopen twee dagen weer lichtjes gaan dalen tot donderdagochtend een prijs van 47 euro per megawattuur. Over het algemeen spreken energiespecialisten van 'rust' op de markt, al ligt onrust continu op de loer, alleen al vanwege de voortdurende oorlogen. Meervoud inmiddels.
Ten opzichte van woensdag stijgt de EPEX-dagprijs voor elektriciteit door tot iets meer dan 120 euro per megawattuur. Er staat maar weinig wind, waardoor gas ingezet wordt om elektriciteit op te wekken. Cijfers van energieopwek.nl laten dat goed zien.
TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 15 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Energieleverancier Vattenfall concludeert bij het zien van de energieontwikkelingen dat de markt 'in afwachting van de winter is'. "Op dit moment is de gasvraag in Europa redelijk in lijn met afgelopen jaar. Met de volle gasopslagen, de 'drijvende' LNG-voorraad (schepen op zee met LNG) en ook de iets dalende spotprijs van LNG in Aziƫ is er ook aan de aanbodzijde op dit moment nog geen reden voor stijgende gasprijzen."
Op de elektriciteitsmarkten zijn ongeveer dezelfde bewegingen te zien als op de gasmarkten, schrijft men verder in de weekupdate. "Op de spotmarkt voor elektriciteit bepaalt de wind op dit moment de prijs. Op dagen met veel wind zijn de prijzen een stuk lager, wanneer de wind wegvalt is de prijs op de day-aheadmarkt meteen een stuk hoger."
In Nederland verscheen voor de glastuinbouw de energiemonitor met cijfers over de emissieprestaties in 2022. Over 2021 moet de sector een 'boete' betalen, omdat het CO2-doel niet is gehaald. Eurostat komt voor de EU voor het tweede kwartaal van 2023 met emissiecijfers. De emissies daalden met 5,3% vergeleken met vorig jaar (821 miljoen ton CO2-equivalenten om 867). Nederland zit in de top 3 landen met de grootste daling (10,3%). Alleen Bulgarije (-23.7%) en Estland doen het beter (-23.1%).
Nederland waterstofhub
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ondertekende woensdag in Duisburg drie intentieverklaringen op het gebied van waterstof. Twee met de federale Duitse overheid en een met de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Binnen Europa hebben Nederland en Duitsland het meeste waterstof nodig. Om in deze vraag te voorzien zullen Duitsland en Nederland zowel waterstof zelf produceren als importeren, waarbij Nederland belangrijke havenfaciliteiten heeft om import mogelijk te maken voor beide landen. Zodoende ontstaat er op termijn een Noordwest-Europese waterstofmarkt waarbij Nederland zich tot een van de belangrijkste waterstofhubs van de regio kan ontwikkelen.