Aandacht voor water bij start nieuwe teelt

De kwaliteit van het irrigatiewater is bij de start van de teelt cruciaal. Het jonge gewas is kwetsbaar en kan flinke schade oplopen als de kwaliteit van het water niet goed is. Bij de start van een nieuwe teelt op substraat wordt veel bemest water gebruikt, vóórdat de planten komen. In dit proces kunnen onzorgvuldige handelingen leiden tot verlies van grote hoeveelheden water en meststoffen, met name op vier plaatsen in het systeem: 1) teeltgoot, 2) opvang aan einde van teeltgoot, 3) drainput en 4) draintanks. Een goede planning van het vol zetten en uitdraineren van de matten kan ervoor zorgen dat lozingen door overloop van goten en tanks voorkomen worden. Arthur van den Berg van Glastuinbouw Nederland legt er bij Glastuinbouw Waterproof meer over uit.

1) Voorkom overloop van de draingoot bij het uitdraineren van de substraatmat. Bij direct maken van de volledige drainuitsnede loopt de mat in zeer korte tijd helemaal leeg en ontstaat een golf water die over de rand van de draingoot op de grond terechtkomt. Door eerst een draingat te prikken met bijvoorbeeld een druppelaar kan de mat rustig uitdraineren. Vervolgens kan na het uitdraineren de drainuitsnede gemaakt worden.

2) Voorkom overloop van de afvoer van de draingoot naar de drainput. Als teveel matten tegelijkertijd uit gedraineerd worden, kan in de draingoot een golf ontstaan die zorgt voor overloop van het opvangbakje. Door bij het opvangbakje te beginnen en er steeds verder vandaan te bewegen, kan overloop voorkomen worden.

3) Voorkom overloop van de drainput. In de drainput hangt een pomp die het water naar de vuilwatertanks pompt. Als er meer water tegelijkertijd de drainput inloopt dan de pomp aankan, zal de drainput gaan overlopen. Laat daarom niet meer matten tegelijkertijd uitdraineren op dezelfde drainput als de afvoercapaciteit van de pomp in de drainput. Een goed werkende vlotter is in deze fase ook cruciaal. Check daarom de vlotter op werking en verwijder eventueel blokkades.

4) Voorkom overloop van de draintanks (vuil en schoon). De draintanks hebben een beperkt volume voor opslag van drainwater. Al het water dat vrijkomt bij het doorsteken van de substraatmatten moet kunnen worden opgevangen in deze tanks. Als de opslagcapaciteit beperkt is, kan ervoor gekozen worden om het vullen en uitdraineren van de matten gefaseerd te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld per kraanvak of groep van kraan-vakken. Het water dat bij uitdraineren van de eerste afdeling vrijkomt, kan dan vervolgens (eventueel na ontsmetten) weer hergebruikt worden voor het vol zetten van de volgende afdeling.

Aandachtspunt is de capaciteit van de waterbehandelingsunit (bijvoorbeeld ontsmetter): deze kan hierbij ook beperkend zijn om het water snel genoeg van de vuil/ naar de schoon draintank te krijgen om hergebruik mogelijk te maken.

Drainwater frequenter analyseren
Tijdens de opstartfase kan men het gietwater frequenter analyseren op residuen van reinigings- en gewasbeschermingsmiddelen om te beoordelen of men het drainwater kan hergebruiken. Controle op waterstofperoxide (H2O2) voor hergebruik van het reinigingswater in de teelt is eenvoudig met teststrips te doen. Voor andere stoffen is een analyse in een laboratorium nodig. De uitslag heeft men na enkele dagen.

Hier is meer informatie te vinden over waterkwaliteit tijdens de teeltwisseling.

Bron: Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.