Hoge energieprijzen en de acties van glastuinbouwbedrijven om energiekosten te beheersen hebben in 2022 een grote invloed gehad op het energiegebruik en de CO2-emissie van de sector. Het energiegebruik van de sector daalde sterk (-27%) en ook de CO2-emissie nam fors af (-25%). Dit blijkt uit de 'Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw 2022' van Wageningen Economic Research.
Energiegebruik per m2 sterk gedaald
Uit het onderzoek blijkt dat de daling van de totale CO2-emissie van glastuinbouw in 2022 op sectorniveau vooral kwam door een lager energiegebruik per m2. Ook werd op sectorniveau de CO2-emissie gedempt door daling van de verkoop van elektriciteit met aardgas-wkk. Het grotere areaal in de Landbouwtelling, de afname van de inkoop van elektriciteit, de daling van het gebruik van duurzame energie en minder inkoop van niet-duurzame warmte van derden hadden een CO2-emissieverhogende invloed.
In 2022 nam totale CO2-emissie van de glastuinbouw met een kwart af naar 4,9 Mton, een daling van bijna 1,7 Mton ten opzichte van 2021. De CO2-emissie van de teelt per m2 na temperatuurcorrectie nam sterker af dan de totale CO2-emissie en kwam uit op 31,5 kg/m2 (-30%). Omdat deze indicator geen invloed ondervindt van buitentemperatuur, sectorareaal en elektriciteitsverkoop heeft het lagere energiegebruik in deze indicator grotere invloed.
Gebruik duurzame energie gedaald
Het gebruik van duurzame energie nam voor het eerst af. In 2022 daalde het absolute gebruik van duurzame energie met ruim 8%. Het gebruik van duurzame energie nam enerzijds af door het selectieve energiegebruik door de glastuinbouw en de hogere productiekosten van duurzame energie als gevolg van de hoge energieprijzen. Anderzijds werd vaker dan eerdere jaren wanneer dit mogelijk was warmte van aardgas-wkk gebruikt in plaats van duurzame warmte als dit financieel aantrekkelijker was. Daling van het gebruik van duurzame energie heeft een CO2-emissieverhogende invloed.
Areaal opnieuw toegenomen
Het areaal kassen in de CBS Landbouwtelling is in 2022 net als in 2019, 2020 en 2021 toegenomen. Deze groei volgt na een periode van dalend areaal van 2010 tot en met 2018. De groei van ruim 2% was in 2022 kleiner dan in 2021. De toename van het areaal heeft een CO2-emissieverhogende invloed.
Wageningen Economic Research maakt de Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw in opdracht van de Stichting Kennis in je Kas van de glastuinbouwsector en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Bron: Energiemonitor WUR