Energie-update: Markt naar duurdere LNG op spotmarkt geduwd?

De TTF-gasprijs is vanochtend voor het decembercontract boven de 48 euro per megawattuur geopend. Afgelopen week is de prijs gestaag gestegen, waardoor de prijzen voor heel 2024 woensdagochtend weer tegen de 50-eurogrens aanschuren.

De elektriciteitsprijs ligt woensdag gevoelig hoger dan dinsdag. Toen lag de EPEX-dagprijs mede dankzij hele lage prijzen in de nacht op ruim 69 euro per megawattuur. Woensdag is dat net iets meer dan 100 euro.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 14 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

In een weekupdate wijst energiehandelsplatform op factoren die voor rust op de energiemarkten zorgen: volle gasopslagen, genoeg gasaanvoer en relatief milde temperaturen voor de tijd van het jaar.

Verder haalt men een 'opmerkelijk bericht' aan: " Er is een hoogoplopend conflict tussen Europese oliebedrijven en het Amerikaanse Venture Global over het al dan niet nakomen van leveringsafspraken aangaande vloeibaar aardgas (LNG). Shell en BP, de Europese partijen, vragen Brussel en Washington om in te grijpen.

Het draait allemaal om de export van LNG. De export is significant toegenomen, en in Amerika wordt flink geïnvesteerd in infrastructuur om gas te vervoeren. Eén van de exporteurs (Venture Global) zou de lange termijn contracten negeren en het gas verkopen op de spotmarkt omdat het daar meer geld oplevert.

De betreffende exportfaciliteit is volgens de exporteur nog niet klaar, maar volgens de Europese partijen wordt al maanden geproduceerd. Dat zou de exporteur $17,5 mld opleveren terwijl het termijncontract $2,8 mld oplevert. Voor iedereen die ‘is opgegroeid’ in energieland een opmerkelijk bericht."

Het prijsplafond op olie uit Rusland wordt vakkundig omzeild. Dat meldt de Amerikaanse krant The Financial Times, op basis van gesprekken met westerse overheidsfunctionarissen. BNR schrijft erover. Hoewel het plafond op 60 dollar per vat is ingesteld, wordt bijna geen enkel vat onder die prijs verkocht.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.