column Paul Freriks

Veilingmeester blikt terug op de Trade Fair Aalsmeer

Veilingmeester snijbloemen Paul Freriks is enthousiast over Trade Fair Aalsmeer: de editie van dit jaar werd beter bezocht dan ooit en het was een mooie gelegenheid om te netwerken. Daarnaast is het Ilex-seizoen, een echt kerstproduct, goed van start gegaan. En een goed begin is het halve werk!

Wat een goede beurs was het weer dit jaar! Ik heb op Trade Fair Aalsmeer weer een hoop mensen gesproken en ontmoet. Kwekers, kopers en veredelaars (zowel nationaal als internationaal) waren aanwezig. De standhouders hadden hun bloemen en planten mooi uitgestald, de ene stand was nog mooier dan de ander. Andere kwekers en kopers kwamen als bezoeker voorbij.

Wat dat betreft is de Trade Fair niet alleen een goede plek om alle trends en noviteiten (nieuwe bloemen en planten) te bewonderen, het is ook een uitstekende plek om te netwerken. Het is de ideale plek om in relatief korte tijd veel bekende en nieuwe contacten te ontmoeten. Een aantal veilingmeesters, waaronder ik, waren dit jaar als bemanning in de Royal FloraHolland-stand aanwezig. Actuele onderwerpen die op de beurs veel aan bod kwamen waren onder andere de ledenpakketten, Centraal veilen Roos, het instellen van een eigen minimumprijs en het stoppen van de activiteiten van FHS (Flower Handling Services). Er is veel nieuws onder de zon, dus er was genoeg te bespreken.

Prijzen redelijk tot goed
Historisch gezien zijn de weken rond de Trade Fair nooit zo heel sterk wat vraag en prijzen betreft, toch viel het dit jaar op dat de prijzen aan de klokken bij de snijbloemen in de week van de beurs over het algemeen redelijk tot goed waren. Vraag en aanbod stonden mooi in verhouding.

De snijhortensia’s werden nog steeds in redelijke mate aangevoerd. Het aanbod van de verse hortensia’s is wel afgenomen, het aantal karren doorgekleurde hortensia’s (de classics) is nog relatief groot. Ook dit jaar zijn de prijzen hiervan goed. Producten als snij-, bes- en trekheesters zijn momenteel goed in trek.

Ilex-seizoen vliegend van start
Ook het Ilex-seizoen is weer van start gegaan. Snij-Ilex is een typisch kerstproduct met een sterk seizoensmatig karakter. Zo rond november zie je het aanbod ervan in korte tijd flink toenemen en ook de vraag neemt richting kerst een steeds grotere vlucht. Het is verbazingwekkend om te zien hoe groot de vraag ieder jaar weer is en hoeveel takken er in zo’n korte tijd doorheen gaan. Ik blijf het mooi vinden. Het is als veilingmeester dan ook een heerlijk product om te mogen veilen. Wat we tot nu toe ook zien is dat de kwaliteit van snij-Ilex dit jaar goed is. We zien bij veel kwekers mooie rode bessen, een goede besbezetting en een mooie takopbouw. Wat dat betreft is een goed begin het halve werk!

Ook bij de planten zie je dat het kerstseizoen los barst. Bij het opmaken van de arrangementen zie je weer veel creativiteit: er wordt gretig gebruik gemaakt van sneeuwmannen, kerstballen, elanden, glitters en ga zo maar door. Ook kerststerren, kerstbomen en helleborus vinden gretig aftrek. Zo komen we helemaal in de kerstsfeer!

Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.