Energie-update: "Duitsland trekt hele Noordwest-Europese gasmarkt scheef"

Al twee weekenden op rij bleven negatieve uurprijzen voor elektriciteit uit, maar vannacht was het toch weer raak. Het waait hard en dus dook de prijs tussen 3 en 4 uur 's nachts onder '0'. Ook lag de prijs enkele uren net boven '0'.

De gemiddelde EPEX-elektriciteitsprijs op dinsdag ligt op ruim 69 euro per megawattuur. De TTF-gasprijs voor het dichtstbijzijnde contract, december 2023, ligt lager in prijs, ondanks een lichte prijsstijging op maandag. 46,5 euro per megawattuur staat er dinsdagochtend vroeg.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 13 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gasvoorraden zitten erg vol. De EU-deadline van 1 november is gehaald, zo blijkt uit data van Gas Infrastructure Europe.

De goed gevulde gasvoorraden zijn voor een belangrijk deel te danken aan import van vloeibaar gas, LNG. Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam bij Gasunie, wijst op X op het grote LNG-aandeel in het gasverbruik in Nederland, België en Frankrijk. Duitsland springt er negatief uit.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.