Telers Delfland betrapt op fouten tijdens teeltwisseling

Het Hoogheemraadschap van Delfland hield op donderdag 9 november een grootschalige handhavingsdag in glastuinbouwgebieden Westland en Oostland. In deze tijd van het jaar gaan veel tuinders over naar een nieuwe teelt en worden kassen grondig gereinigd. Bij het reinigen wordt water gebruikt waar resten voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in kunnen zitten. Voor de waterkwaliteit is het belangrijk dat dit water niet in de sloot terechtkomt. Handhavers trokken het gebied in om misstanden op te sporen. Toezicht werd ook per helikopter gedaan.

Waterkwaliteit
De zorg voor de waterkwaliteit tijdens teeltwisselingen is bij veel ondernemers aanwezig. Toch zagen de handhavers in deze periode nog verhoogde waarden voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water. Tijdens het wisselen van teelten worden substraatmatten (kunstmatige bodem) voordat deze worden afgevoerd, opgeslagen op het buitenterrein. Het afgevoerde gewas wordt vermalen of tijdelijk bewaard in containers. Het vrijkomende lekwater (percolaat) komt soms onbedoeld (via straatkolken) in de sloot terecht. Dit water bevat restanten voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen dat slecht is voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en dat moet voorkomen worden.

Overtredingen
Tijdens de handhavingsdag zijn meerdere overtredingen geconstateerd. Zo zagen de handhavers op een aantal plekken afgevoerd gewas op het buitenterrein liggen. Op twee locaties kwam het vrijkomende percolaat hiervan in het oppervlaktewater terecht. Daarnaast zagen ze dat een glastuinbouwbedrijf het restant van zijn drainwatersilo loosde op oppervlaktewater. Ook zagen ze een aantal afvalcontainers die niet vloeistofdicht waren, omdat deze nog niet afstroomde naar de sloot worden de eigenaren alleen bestuursrechtelijk aangeschreven. Tot slot zijn er nog enkele andere zaken geconstateerd, zoals aanleggen of aanpassen van een dam in de watergang zonder watervergunning. In alle gevallen heeft Delfland handhavend opgetreden.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.