Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouwmoties Westland halen het niet

Binnen een half jaar de status van 4500-5000 hectare glastuinbouwgrond in Westland opnieuw in kaart brengen? Het merendeel van de Westlandse gemeenteraad ziet dat niet zitten. Een motie die een dergelijke inventarisatie eiste is woensdagavond verworpen. Naast indiener Westland Verstandig stemde alleen de lokale VVD ook voor de motie tijdens het debat over de gemeentebegroting 2024-2027.

Met de informatie uit de inventarisatie wilde Westland Verstandig, de partij die de motie indiende, naar (provinciale) overheden en ook brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland toe om hen 'tot inzicht te laten komen dat niet iedere vierkante meter die glastuinbouw-bestemming heeft heilig verklaard moet worden.' De partij wijst op geluiden over circa 1100 hectare kassen die oud zijn, niet meer gebruikt worden of 'zeer extensief' gebruikt worden. Daar wil de partij andere dingen mee kunnen doen, zoals caravans stallen, moestuinieren onder glas of er huisvesting (voor arbeidsmigranten) realiseren.

Ook een tweede tuinbouwmotie van Westland Verstandig haalde het niet. Hier kreeg Westland Verstandig alleen de lokale D66, GroenLinks en PVDA mee. De motie ging over de casus LOS-percelen, Legalisatie Oude Strijdigheden. Ronde 1 is openbaar gemaakt dit jaar, ronde 2 met nog een lijst met percelen volgt en ronde 3 volgt naar verwachting in 2024. De vraag aan het college in de motie van Westland Verstandig was hier in het voorjaar van 2024 met 'een aangepast tuinbouwbeleid met betrekking tot oude strijdigheden' te komen. Ook die motie is verworpen.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering bleek uit ingediende documenten al hoe de Westlandse politiek tegen de glastuinbouw aankijkt. Op 28 november staat ook specifiek het onderwerp 'ruimte' weer op de Westlandse politieke agenda.