Risico's gewasbeschermingsmiddelen besproken tijdens gewasbijeenkomst Poinsettia 2023

Op donderdag 2 november was de gewasbijeenkomst Poinsettia in Ens, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland in samenwerking met Beekenkamp, Dümmen Orange, Florensis, Lazzeri, Selecta One en van Iperen. Jasper van Diemen van Glastuinbouw Nederland schrijft dat de ruim 120 bezoekers het assortiment van de organiserende partijen te zien kregen en bijgepraat werden over weerbaar telen en biologische bestrijding.

Er waren interactieve korte sessie per stand. Daarnaast kregen bezoekers een rondleiding over de kwekerij van Kwekerij Wouters. In de middag werden de kwekerijen van Kwekerij Baas en Kwekerij Stadsweiden (die aan dezelfde weg zitten) bezocht. Deze kwekerijen lieten hun assortiment Poinsettia zien. Voorafgaande en na afloop van de rondleidingen kregen de aanwezige een presentatie van Royal Lemkes en RHP.

Het imago van de Poinsettia
Hoe kijkt de retail naar de Poinsettia? Elise Wieringa en Michel van Winden gingen het gesprek aan met de bezoekers. Net als rozen met Valentijn en perkgoed in het voorjaar staat er vaak een vergrootglas op de Poinsettia met Kerst.

Kwekers moeten zich hier bewust van zijn: welke risico’s loop ik of mijn productgroep als ik misschien toch dat ene middel gebruik? Wieringa komt het nog jaarlijks tegen dat er door eigen testen of testen van partijen als PAN residuen worden gevonden die al jaren verboden zijn. Vaak kunnen kwekers hier weinig aan doen en zijn het externe factoren die hier een rol bij spelen. Er moet gezamenlijk gekeken worden hoe dit soort excessen zoveel mogelijk kunnen voorkomen kunnen worden. Retailers willen uiteindelijk dit risico niet meer lopen: nu al voeren sommige retailers bepaalde producten niet meer wegens mogelijke imagoschade.

De toekomst van substraat
De substraatsector zoekt al langer naar alternatieve grondstoffen voor veen, met als doel substraat te ontwikkelen met een lagere milieu-impact. Hierbij is niet direct duidelijk of de alternatieve soms meer of minder milieubelastend zijn. Martine Holtkamp (RHP) vertelde hierover. RHP onderzoekt de veiligheid en kwaliteit van substraten, maar ook naar de footprint (LCA) van de verschillende grondstoffen die er zijn.

Uiteindelijk is het doel om alleen nog te werken met herbruikbare grondstoffen. Belangrijk hierbij is ook de beschikbaarheid en continuïteit van deze grondstoffen.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.