Energie-update: Gasprijs voor heel 2024 onder de 50 euro

De gasprijs ligt de laatste dagen onder de 50 euro per megawattuur. Maandagochtend opende de markt voor het decembercontract op 46,6 euro. Dat is weer een stukje lager dan de 48 euro waarop de markt vrijdag afsloot. Maandagochtend liggen de contractprijzen voor heel 2024 onder de 50 euro.

Op de EPEX-elektriciteitsmarkt dit weekend geen negatieve uurprijzen. Dat is tegenwoordig zowat meer bijzonder dan de negatieve uren op zich. Die komen tegenwoordig heel vaak voor. Wel kwamen de prijzen in de nacht zaterdag op zondag en van zondag op maandag dichtbij '0'. Het waait nog altijd hard.TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 3 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Ook de lange termijngasprijzen liggen een stukje lager dan tot begin vorige week. Voor Q1 2025 komt dat maandagochtend neer op een prijs van 50,9 euro per megawattuur.

Zaterdag om 20 en 23 uur en zondag om tussen 11 en 12 uur liepen de onbalansprijzen bij TenneT weer op 1852 euro per megawattuur voor telkens een kwartier.

Voorlopig is het nog niet winters te noemen. Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, wijst op social mediaplatform X op het Nederlandse gasgebruik dat sinds 1 oktober nagenoeg gelijk is als afgelopen jaar. 33% lager dan 2017-2021, tegen 31% in 2022.

Op LinkedIn blikt EnAppSys Energy Insight nog één keer terug op een bijzondere Nederlandse elektriciteitsweek dankzij sterk wisselende windopwek van elektriciteit.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.