Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Storm voorbij, blik gaat weer naar gas

De gasprijs vertoonde tot donderdag een dalende lijn. Gisteren steeg de prijs weer iets en vrijdagochtend zet die prijsstijging ogenschijnlijk door. De meeste aandacht ging echter uit naar de elektriciteitsmarkt, die door de storm flink werd opgeschud. Vannacht lag de elektriciteitsprijs met veel wind weer dichtbij '0'. De gemiddelde EPEX-stroomprijs ligt vandaag met afgerond 59 euro per megawattuur lager dan op stormdonderdag (afgerond 68 euro).


Het waaide bij vlagen te hard voor de windmolens op zee. De bovenstaande grafiek van energieopwek.nl laat zien dat er afgeschakeld is. Cijfers over opwek op land heeft het platform niet.

De onbalansprijzen waren tijdens de storm erg hoog. Onderstaande, bewerkte, grafiek van TenneT voor 2 november geeft daar een indruk van.

Op sociale media wisten onbalanskenners nog op veel grotere pieken te wijzen. In de energie-update van donderdag stonden we er ook al bij stil.

TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 2 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

AgroEnergy blikt terug op de energieweek en wijst naast gas- en elektriciteitsontwikkelingen ook op een bijzonderheid in de handel in CO2-emissierechten. Dat doet ook Hans van Cleef van Publieke Zaken.

De gasvoorraden raken nog altijd voller dankzij relatief mild najaarsweer. Het ministerie van EZK publiceerde weer een weekoverzicht.

De Duitse regering blijft burgers en bedrijven helpen met het betalen van de vorig jaar sterk gestegen energierekening. Zo blijft het prijsplafond langer van kracht en krijgen beheerders van het stroomnet miljardensubsidies, schrijft Nu.nl. In Nederland loopt het prijsplafond eind dit jaar wel af.