Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel Schulte, Holland Gaas:

"Het ene gaas is het andere niet"

Tholen - Ga je voor een zaksysteem of een harmonicasysteem? Op het eerste gezicht is het misschien niet helemaal duidelijk waar die vraag over gaat, maar als je bedenkt dat dit beide gaassystemen zijn, beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Marcel Schulte, directeur van Holland Gaas, legt waarom deze keuze momenteel een ‘hot item’ is, nu de vraag naar insectengaas de laatste tijd flink aantrekt.

Allereerst, wat is een zaksysteem? “Van zaksystemen zijn eigenlijk twee varianten. Eén systeem die aan het kasdek en luchtraam gemonteerd wordt en naar binnen wordt getrokken wanneer het luchtraam sluit. Bij dit systeem is ca. twee derde van het luchtraamoppervlakte schaduwvrij."

Links zaksysteem type 1: open. Rechts, zaksysteem type 1: dicht

Een ander systeem wordt in de kasdekopening gemonteerd in de volledige raamopening.

Kosten per jaar
Vergeleken met een kas zonder gaas, zijn beide zaksystemen altijd nog een stuk beter – het dient z’n doel, namelijk het weren van insecten. Marcel: “Qua schaduwvorming is er een betere optie: het harmonicasysteem. Dit is weliswaar iets duurder in aanschaf, maar gaat veel langer mee dan een zaksysteem, zodat uiteindelijk de kosten per jaar aanzienlijk lager zijn.”

Links: Harmonicasysteem: Gesloten. Rechts: Harmonicasysteem: Open

Minder ventilatieverlies
De luchtdoorlaat is bij een harmonicasysteem aanzienlijk beter dan bij vlakgaas, aangebracht in het dekvlak. Dit komt door het veel grotere uitwisseloppervlakte. Dit wordt extra versterkt door de ventilatiemogelijkheden van de zijkanten van het luchtraam.

Tegenwoordig zijn er nieuwe ontwikkelingen met de gaasconfectie in de hoeken. Hierdoor worden problemen met het reinigen van het kasdek voorkomen, het pakket verkleind en de ventilatie vergroot.

Minder lichtverlies
Ook qua lichtverlies is een harmonicasysteem gunstiger. Holland Gaas heeft dit ook doorgerekend. “Bij een zaksysteem wat aan je kasdek is gemonteerd, heb je ca. 5% lichtverlies. Met het harmonicagaas is dat slechts ca. 1%, ten opzichte van de doorlaat van het totale kasdekoppervlak. Ga je uit van het principe 1 procent lichtverlies = 1 procent productieverlies, dan loop je met een zaksysteem eigenlijk al na 1 jaar achter. Deze berekeningen zijn gedaan door experts, maar worden natuurlijk ook aangeboden bij TNO voor verificatie.”

Meer vraag naar gaas
In de inleiding stipten we het al even aan: de vraag naar insectengaas neemt behoorlijk toe. Hoe komt dat? Marcel: “Het middelengebruik wordt door diverse oorzaken steeds verder teruggedrongen. Dit zie je onder andere in de gerbera- en de chrysantenteelt, maar ook zeker in de groententeelt.”

Tevens speelt Het Nieuwe Telen een rol in de toegenomen vraag. “Ventilatiereductie werd vroeger altijd gezien als het grootste nadeel van insectengaas.

Dit is deels nog het steeds geval, echter ventileert en schermt men tegenwoordig op een andere manier. Luchtramen gaan gemiddeld minder ver en minder vaak open. Telers gaan heel anders met het klimaat om, grotendeels om energie te besparen.”

"Zet je luchtramen zonder gaas niet geheel open, dan kun je met gaas het luchtraam verder openen. Zodoende behoud je het klimaat, maar nu zonder invlieg van insecten. Zo heb je het beste van twee werelden, want het nadeel van gaas valt grotendeels weg. Kwekers zien het in eerste instantie vaak als ‘noodzakelijk kwaad’ omdat hun gewasbeschermingsmiddelen niet meer zijn toegestaan. Na installatie zien zij al snel de voordelen van het telen met insectengaas."

Voor meer informatie:
Marcel Schulte
Holland Gaas
Honderdland 30
2676 LS Maasdijk
Tel.: +31 (0)174 - 516 180
[email protected]
www.hollandgaas.nl