Mensen worden naar verluidt onrustig van stormachtig weer. De blik gaat naar buiten: ontstaat er schade? Ondertussen gaat de blik binnen ook naar computerschermen, want daar laten allerlei grafieken de onrust op de energiemarkt zien. Wie goed inspeelt op de ontwikkelingen, kan flink geld verdienen.
Storm in Tholen
Die onrust kondigde zich woensdag ook al aan. Onbalansdata van TenneT laten drie pieken tot 1852 euro per megawattuur zien. Energiespecialisten buitelen op LinkedIn over elkaar heen met bijzonderheden, wijzend op grafieken.
Jan Willem Zwang van Stratergy doet dat voor een unicum qua noodvermogen op woensdag. Het was volgens hem 'de eerste dag ooit dat op een dag noodvermogen is afgeroepen voor zowel afregelen (‘s nachts) als opregelen in de avondpiek.' Hij daagt TenneT uit er een persbericht over te delen, maar bij de netbeheerder blijken ze onder meer druk met investeringsplannen die zijn gepubliceerd.
Donderdag kan het nog gekker, laat Sjoerd Schotanus van Scholt Energy eveneens op LinkedIn zien. Hij wijst op de FCR-onbalansmarkt waar vandaag tussen 16.00-20.00 uur de prijzen pieken tot 77.777 euro per megawattuur voor dat 4-uursblok. Teruggerekend per uur komt dat op 19.444 euro neer.
Het is een marginale prijs die geldt voor alle geaccepteerde biedingen op de Nederlandse markt. Het levert een totale opbrengst van ongeveer 2,6 miljoen euro op voor de 79 MW in dat blok van 4 uur, die in de veiling voor NL zijn geaccepteerd. Dit is een all-time record, stipt EnAppSys Energy Insight aan.
TenneT heeft bevestigd dat het geen foutje is, weet Jan Willem Zwang. Hij feliciteert alle eigenaren van FCR-batterijen met 'de jackpot'.
“Is er sprake van onbalans, dan doet TenneT als eerste een beroep op partijen op de FCR-markt”, legde Chris Feijen namens AgroEnergy begin dit jaar al eens uit. “TenneT heeft in totaal 100 MW aan FCR-vermogen gecontracteerd."
De EPEX-elektriciteitsprijs over heel donderdag 2 november komt uit op 67 euro per megawattuur. Vannacht lagen de prijzen dichtbij '0'. Negatieve uren deden zich niet voor. Cijfers van Nord Pool Group (afbeelding hieronder) voor de rest van Europa laten zien dat nergens echt hele lage prijzen worden gerealiseerd. Zonopwek is er vandaag in Nederland weinig en het kan ook té hard waaien voor windmolens.
Voor 2026 wordt door specialisten gerekend op 900 negatieve uren, voornamelijk veroorzaakt door zonnestroomproductie. ICIS wijst erop in een analyse, ook voor de Duitse markt.
Gas en olie
En dan toch even naar de gasprijs, zoals gebruikelijk in deze dagelijkse energie-update op dit kanaal. De TTF-gasprijs voor het dichtstbijzijnde contract, het decembercontract, is na een harde daling op dinsdag niet verder gedaald. De prijs ligt ook donderdagochtend rond de 47,5 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 1 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
De gevolgen van het weggevallen gas uit Israël lijken mee te vallen voor Europa. Daarop wijst Hans van Cleef van Publieke Zaken bij Nu.nl.
Zelf publiceert het team Energy Research & Strategy een marktupdate met aandacht voor de gevolgen van de herfststormen voor de olie- en gasprijzen. Daarin wijst men op het grotere risico dat Iran ook betrokken raakt bij het conflict tussen Israël en Hamas. Iran is een grote gasproducent. Een flink deel van de reserves van het land zitten in een gasveld dat wordt gedeeld met Qatar.
Op de langere termijn wijst men in de marktupdate op oplopende gasprijzen, ondanks de signalen van het aangaan van meer lange
termijncontracten voor LNG-levering.
Ook bij energieleverancier Vattenfall aandacht voor onverwachts wegvallen van Noorse gasleveringen. Hele hoge LNG-aanvoer vangt de klap op. Deze week zou de aanvoer van LNG naar Europa zelfs op het hoogste niveau in vijf maanden uit kunnen komen, stipt men bij Vattenfall aan.