Dit jaar vinden er enkele grote veranderingen plaats bij Royal FloraHolland. Een daarvan is de overgang naar het centraal veilen van rozen. Veilingmeester rozen Erik Wassenaar legt in onderstaande column uit waarom dit proces in meerdere opzichten een enorme klus is.
De aanloop naar 1 november was goed te merken. We zagen een overall stijgende lijn in de prijsvorming, al verschilde het wel tussen het ene en het andere product. Zo liepen bijvoorbeeld de alstroemeria’s, chrysanten, hortensia’s, lelies en gerbera’s goed, maar amaryllissen en rozen hielden zich maar matig. Ook bij planten zien we hetzelfde beeld.
Bij de rozen was er een kleine opleving, maar zo snel als die er was verdween die ook weer. Het rozenaanbod was ruim voldoende, waardoor vooral de kortere lengtes het lastig kregen. Hopelijk trekt het prijsniveau snel weer aan, alhoewel november altijd een lastige rozenmaand is.
Centraal veilen
De vraag om het veilmoment meer te concentreren speelt al een aantal jaar. Centraal veilen is het samenvoegen van veilklokken per productgroep over locaties heen. Door het samenbrengen van vraag en aanbod stimuleren we een optimale prijsvorming tegen zo laag mogelijke kosten. Sinds vorig jaar bestaat de eerste centrale klok C06 (C staat voor centraal) voor alstroemeria, strelitzia, cymbidium, snij-anthurium, phalaenopsis en overige snij-orchideeën. Hierop wordt het aanbod van Naaldwijk en Aalsmeer geveild. Vanaf 16 november wordt dit uitgebreid met het aanbod uit Rijnsburg.
Centraal veilen rozen: een enorme klus
Vanuit FPC Roos bestaat de vraag naar centraal veilen rozen ook al enige jaren. Zelf dacht ik: dat doen wij wel even. Maar het blijkt een enorme klus met héél veel afhankelijkheden, zowel technisch, commercieel als organisatorisch.
Per 30 november gaat het veilen van rozen van zeven lokale klokken naar vier centrale klokken. Veiltechnisch wordt het aanbod en koopkracht van Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg gebundeld en veilen we bijvoorbeeld de roos Red Naomi nog maar op één klok, in plaats van drie lokale klokken. Logistiek blijven deze stromen nog wel gescheiden. Aanvoerders kunnen dus gewoon blijven aanvoeren waar ze dat altijd al deden.
Verder verandert er best veel. Zo wijzigen bijvoorbeeld de veilkloknummers, zijn op Naaldwijk en Rijnsburg rozenveilgroepen toegevoegd volgens het schema van Aalsmeer en verschuiven andere veilgroepen dan rozen naar andere klokken. Want op Naaldwijk en Rijnsburg staan er meer dan alleen rozen op één klok. De lokale veilschema's wijzigen ook. Als je de rozen weghaalt van een klok, moeten de andere producten van die klok wel een positie houden binnen de veilschema’s. Daarnaast verschuiven er soorten rozen binnen de rozenveilgroepen. Al met al een enorm project waar wij als (rozen)veilingmeesters alle benodigde tijd en energie in steken.
30 november is de dag
Maar we zijn er nog niet. Zoals gezegd is 30 november de dag dat de rozen écht centraal geveild gaan worden. Dit zal niet in één big bang plaatsvinden, maar in stappen. De eerste stap was 2 november met het gelijk trekken van de rozen veilgroepen.
Persoonlijk vind ik het een spannend proces, maar daar hou ik wel van! Kopers en kwekers: wees extra alert de komende maand, want er verandert veel. Op Trade Fair Aalsmeer zijn ook veilingmeesters in de Royal FloraHolland-stand aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Je bent van harte welkom!
In de volgende veilingmeesterscolumn houden we je op de hoogte over de voortgang van centraal veilen rozen. Heb je vragen over de indeling van de veilgroepen, de klokindeling of iets anders? Klik hier voor alle informatie over centraal veilen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met het Klant Contact Center via +31 88 789 89 89.