Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kabinet wil glastuinbouw zélf met beleid richting lagere emissie sturen

De glastuinbouw gaat het emissiedoel van 4,3 megaton in 2030 halen. Daarvan is het kabinet, wijzend eigen beleid, overtuigd. Het Planbureau voor de Leefomgeving is minder zeker. Dat blijkt uit de nieuwste Klimaat en Energieverkenning (KEV). Daarin wordt jaarlijks gekeken op Nederland op koers ligt om klimaatdoelen te halen.

Voor de glastuinbouw was vorig jaar de vraag: Wat drukt de emissies van de glastuinbouw het meest, de hoge gasprijs of extra Haags beleid?

Dat beleid is er gekomen (denk maar aan de belastingplannen en de energiebesparingsplicht), maar omdat het nog niet door alle politieke lagen heen is en er een nieuw kabinet gekozen moet worden, houdt het Planbureau voor de Leefomgeving voor 2023 een slag om de arm. Terecht, want tussen het schrijven van het rapport en publicatie is bijvoorbeeld verlenging tot 2035 van het afbouwpad voor het verlaagd tuinbouwtarief op aardgas voorgesteld. In de KEV 2023 staat nog dat de fiscale maatregelen in 2030 'helemaal zijn doorgevoerd'. Tegenover het voorgestelde langere afbouwpad staat wel een CO2-heffing.

In 2022 wilde het PBL nog niet aan doorrekenen beginnen om het beleid 'nog niet concreet genoeg' was. Tot op zekere hoogte is dat nog steeds zo.

Bijdrage glastuinbouw
Voor de hele landbouw, inclusief glastuinbouw, schat het PBL in dat in 2030 de broeikasgasuitstoot teruggebracht kan worden naar een niveau van 19 tot 22 megaton CO2-equivalenten. Dat is 1,6 megaton lager dan bij de KEV uit 2022. De glastuinbouw volgens de rekenmeesters goed voor circa 0,5 megaton daling, de veeteelt en akkerbouw voor circa 1 megaton.

In de KEV lezen we: "De geschatte reductie komt vooral door het effect van de volgende plannen: de beperking van de vrijstelling van de energiebelasting op de aardgasinput voor warmtekracht-koppelingsinstallaties, subsidie voor energiebesparing in de glastuinbouw uit de energiebesparingsregeling (EG-regeling), en de nieuwe derogatiebeschikking van de nitraatrichtlijn (met daarin een
jaarlijkse afbouw van de derogatie en aanvullende voorwaarden). Verder is de geraamde reductie toe te schrijven aan de in de KEV 2023 bijgestelde effecten van enkele beëindigingsregelingen in de
veehouderij. Daarnaast zijn nieuwe regelingen meegenomen, zoals de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus)."

Energiecrisis
In 2022 daalden de emissies in de landbouw volgens het PBL 'fors' (zie tabel hierboven, t.o.v. 2021 een daling van 2,7 megaton), vooral dankzij lager aardgasverbruik in de glastuinbouw. De sector gebruikte 25-30 procent minder aardgas en ook minder elektriciteit (ruim 30 procent minder). Er werd immers zuiniger gestookt en ook minder belicht.

Na het nodige gereken, en ondanks nog onzekerheden over Haags beleid (op aangeven vanuit Europa), komt het PBL voor de glastuinbouw tot de conclusie 'dat het (rest)emissiedoel van 4,3 megaton uit het voorjaarspakket binnen de bandbreedte ligt, maar dat het nog onzeker is of dat doel wordt gehaald.' Lees hier de hele KEV 2023.

Klimaatnota
In de gelijktijdig met de KEV gepubliceerde Klimaatnota is het kabinet stelliger. In de Klimaatnota legt het kabinet verantwoording af over het klimaatbeleid, kijkt terug op de voortgang van het afgelopen jaar in de uitvoering en zet dit af tegen de (Europese en nationale) doelstellingen voor 2030. Minister Jetten van Klimaat en Energie kwam de nota donderdag 26 oktober, de dag van de belangrijke stemming over de 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw', hoogstpersoonlijk presenteren in de Tweede Kamer.

"De glastuinbouwsector zal volgens de ramingen het sectordoel van 4,3 Mton CO2-equivalenten in 2030 halen door vermindering van het gasverbruik", zo valt in de nota te lezen. Het kabinet wil de sector ook zélf richting dat doel krijgen met beleid, en niet door omstandigheden. Dat staat nadrukkelijk ook in de nota. "Fiscale maatregelen zoals gefaseerde afschaffing verlaagd gastarief energiebelastingen glastuinbouw, gefaseerde beperking van de vrijstelling energiebe-
lasting op aardgasgestookte warmtekrachtkoppelingen, energiebesparing en stimuleringsmaatregelen dragen onder meer bij aan het bereiken van het doel. Lees hier de hele Klimaatnota.