Effect energiecrisis op werkgelegenheid glastuinbouw beperkt

Hoge energiekosten beïnvloeden de werkgelegenheid in de glastuinbouw niet. Dat blijkt uit onderzoek naar gevolgen van hoge energieprijzen in de glastuinbouw in de periode medio 2021 tot en met het eerste kwartaal van 2023. In lijn met de toename van het areaal na 2018 is ook de werkgelegenheid op de bedrijven toegenomen.

In de glastuinbouw wordt gebruikgemaakt van regelmatig werkzame personen, tijdelijke arbeidskrachten en gezinsarbeid. Regelmatig
werkzame personen zijn personen die wekelijks op het bedrijf werkzaam zijn op basis van een contract voor onbepaalde tijd.

Seizoensarbeid en loonwerkers vallen onder de categorie niet-regelmatig werkzame personen. Alleen bij deze groep was er een kleine dip in het jaar 2021. In 2022 steeg dit aantal weer. Gezinsarbeid is de arbeid die door de ondernemer en zijn gezinsleden wordt verricht. Deze neemt al geruime tijd af. De afgelopen jaren zijn hierop geen uitzondering.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.