Het dichtstbijzijnde TTF-gascontract is inmiddels het decembercontract. Daarvoor ligt de prijs op dinsdagochtend op 51,2 euro per megawattuur. De afgelopen dagen zit er weinig beweging in de prijs, tenminste voor wie op de dagprijzen afgaat. op de beurs schoten de prijzen maandag weer omhoog en omlaag.
De lange termijnprijzen bewegen, op het oog, ook weinig. Q1 2025 sloot maandag af op 56 euro, 'winter 2025' zakte licht tot maandag 45 euro.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 30 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Gedurende de maandag liep de gasprijs juist op, met maximaal een stijging van 7,1%. "De stijging van de gasprijs vanochtend is duidelijk te wijten aan zorgen over de aanvoer", zei Ole Sloth Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, bij BNR.
De EPEX-elektriciteitsprijs voor dinsdag 31 oktober ligt op ruim 117 euro per megawattuur. Ruim 23 euro hoger dan maandag.
EnAppSys Energy Insight wijst opnieuw op wat onvoorspelbaar weer doet met de elektriciteitsmarkt. Er werd plots 2 gigawatt meer windenergie opgewekt dan gedacht. Het leverde een onbalansprijs van -1549 euro per megawattuur op vannacht, maar weinig handel. Volgens de specialisten juist omdat het zo onverwacht was.
Bij de huidige gasprijs kan het zonnewarmtefabriekje concurreren met aardgas. Dat schrijft De Volkskrant over een uitvinding van Suncom Energy. Het bedrijf maakt zon 108 keer krachtiger en wekt er warmte mee op. Suncom Energy presenteerde zich vorig najaar aan de markt.
Gasunie gaat vanaf 1 januari 2024 jaarlijks 250 GWh groene elektriciteit afnemen van windparken van de energieleverancier Greenchoice. Gasunie en Greenchoice zijn dit overeengekomen in een vijfjarig contract. Met de levering koppelt Gasunie ongeveer 25% van haar verbruik op uurbasis aan groene én lokaal opgewekte elektriciteit.
Gasunie is een grote zakelijke inkoper van elektriciteit in Nederland. De komende jaren wil Gasunie ook van andere nog te bouwen windparken stroom gaan inkopen. De meeste elektriciteit is nu nog nodig voor het hoofdtransportnet voor aardgas. Naarmate de energietransitie vordert, gaat Gasunie steeds meer van de elektriciteit inzetten voor het transporteren van waterstof, groen gas, CO2 en warmte.
De Tweede kamer heeft op de laatste vergaderdag voor het verkiezingsreces ingestemd met een amendement van VVD, CDA, SGP en ChristenUnie om al in 2024 zo’n 55 miljoen extra te investeren in de aanpak van netcongestie. VNO-NCW, dat er voor lobbyde, is er blij mee.
Grootschalige batterijen kunnen een rol spelen bij het voorkomen of oplossen van netcongestie. Daarbij is het belangrijk onderscheid te maken tussen de rol van batterijen bij opwekcongestie en afnamecongestie, deelt het ministerie van EZK n.a.v. een rapport over de materie. CE Delft heeft voor het ministerie van EZK onderzoek gedaan naar beleid voor grootschalige batterijen en opweknetcongestie.
Nederland zet in op 4 gigawatt elektrolysecapaciteit voor waterstofproductie in 2030. Dat moet 30-40 petajoule waterstofproductie op gaan leveren. Om dit mogelijk te maken, werkt Den Haag aan 'instrumentarium' voor bedrijven die hierbij willen helpen. "Dit is nodig voor bedrijven die willen investeren in
elektrolysecapaciteit en voor bedrijven die voor hun verduurzaming moeten kiezen tussen hernieuwbare waterstof, CCS en directe elektrificatie", schrijven de ministers Jetten en Adriaansens. Subsidies moeten in 2025 beschikbaar komen én industriële gebruikers krijgen vanaf 2026 een 'jaarverplichting' opgelegd. De hoogte daarvan wordt nog bepaald.