"Toen we besloten om protea's commercieel te gaan telen, dacht iedereen dat we gek waren. Protea's groeien niet in Colombia, zeiden ze. Maar dat doen ze wel en we kunnen ze 52 weken per jaar leveren", zegt Eli Perez, General Manager van Rosamina. Op dit moment is de kweker met 40 ha productie. Daarnaast maken ze boeketten en arrangementen met bloemen van derden en versturen deze wereldwijd.
Eli Perez
Van rozen tot protea's
De familie Perez zit al 33 jaar in de bloemenbranche. Eli's vader teelde vroeger rozen en had altijd al een passie voor protea's. Hij begon 20 jaar geleden met het telen van de eerste planten. In 2016 verkochten ze de rozenkas en kochten ze land om protea's en bladgroen te gaan telen. Omdat het echter een nieuw gewas is, moest er veel worden geleerd en moesten er veel proeven worden gedaan, en dat gebeurt nog steeds. De klimatologische omstandigheden in Colombia zijn anders dan in Zuid-Afrika, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Daarom werden verschillende soorten en teeltmethoden uitgeprobeerd. "En we zijn nog steeds aan het leren en uitproberen. Zo zijn we 2 tot 3 jaar geleden begonnen met het telen van verschillende protea's in een zak in plaats van in de grond. Waarom? We hoeven niet afhankelijk te zijn van de kwaliteit van de grond, als het veel regent spoelen niet alle meststoffen weg en het is makkelijker om een plant te verwisselen." Op dit moment wordt ongeveer de helft van de proteateelt op hydrocultuur geteeld. Waarom niet de hele oogst? "We zijn erg tevreden met de resultaten tot nu toe, maar we weten niet wat het langetermijneffect op de plant is als je hem in een zak teelt. Daarom blijven we een beetje voorzichtig."
Protea's in het veld, in de vollegrond
"Wij zijn anders"
"Mijn oom zei ooit dat je eerste, laatste of anders moet zijn. En anders zijn we zeker. Ten eerste hebben we een andere bloem dan veel andere teeltbedrijven in het land of in Latijns-Amerika. Ten tweede kunnen we 52 weken per jaar protea's telen. En last but not least telen we ook Leucospermum en Leucadendron, wat ook heel verschillende gewassen zijn. We zijn voortdurend bezig met het uittesten van nieuwe protea soorten. Zo zijn we twee jaar geleden begonnen met de productie van King protea en andere soorten. Zolang ze anders zijn, vinden we het leuk om ze te gaan telen."
Op beide foto's: koningsprotea's. Ze telen of beproeven ze echter op verschillende manieren. Op de foto staan ze allebei in zakken, maar links met draden. Klik hier om de foto te vergroten.
Het weer is de grootste uitdaging
Volgens Perez is het weer de grootste uitdaging om protea's te telen. "We hebben geen kas en in Colombia hebben we veel regen. Vorig jaar verloren we ongeveer 20% van de planten vanwege de regen. En voor de teelt van protea's heeft dat een enorme impact, want het duurt 3 jaar voordat een bloem bloeit en 2 jaar om opnieuw te bloeien." Maar Perez maakt zich meer zorgen over de vorst. "Vorst is verschrikkelijk. Tijdens Covid verloren we 50% van de planten aan vorst. Het duurde 2 jaar om de protea's terug te krijgen."
Met de klok mee: Weerstation; Tingua, een ernstig bedreigde diersoort die geniet van het frisse gerecyclede water bij Rosamin; er worden nieuwe inheemse soorten geplant omdat 15% van het teeltbedrijf moet bestaan uit inheemse planten voor het Rainforest Alliance certificaat, zoals de Alcaparro (linksonder).
Mensen en milieu
Naast de oogst zijn de sociale en milieuaspecten een cruciaal onderdeel van het bedrijf. Ze oogsten bijvoorbeeld regenwater, maken steeds meer gebruik van biocontroles, zijn Rainforest Alliance gecertificeerd en zijn van plan zonnepanelen te installeren om zelfvoorzienend te worden in hun energieverbruik. Op sociaal vlak maken hun werknemers deel uit van de familie en worden ze aangemoedigd en financieel gesteund om te gaan studeren. "Vroeger werden onze collega's opgehaald door bussen, nu moeten we onze parkeerplaats uitbreiden voor hun auto's", vertelt Eli Perez trots.
De afdeling post-harvest, waar ze de boeketten en arrangementen maken. Klik hier om de afbeelding te vergroten.
Stijging van de vraag
De vraag naar protea's van Rosamina stijgt en volgens Perez heeft dat verschillende redenen. "De populariteit van de bloem neemt al enkele jaren toe. Mensen merken de schoonheid en voordelen van deze plant op. Ze heeft bijvoorbeeld een vaasleven van 3 weken en verandert elke dag. Om nieuwe klanten te behouden en te winnen, is de kwaliteitscontrole erg streng. Een andere reden voor de toenemende vraag is dat de teelt van protea's wereldwijd afneemt omdat er geen opvolgers voor de bedrijven zijn." De protea's van Rosamina worden wereldwijd verkocht onder de merknaam Global Proteas. In Noord-Amerika is Splendor hun distributeur.
Elisabeth Zambrana, Designer en Sales Director, Pacho Franciscus, Farm Managers, Eli Perez, General Manager en Arvadio Martinez, Rosamina Manager.
Uitbreidingsplannen
In de komende jaren zal Rosamina niet alleen groeien in omvang, maar ook in soorten. Op dit moment is 50% van het areaal beplant met nieuwe soorten, die aan het eind van het jaar te oogsten zullen zijn. Ook zijn ze van plan om nog eens 30 ha aan het bedrijf toe te voegen.
Leucadendron en Leucospermum in het veld. Klik hier om de afbeelding te vergroten.
Voor meer informatie:
Rosamina
rosamina.nl