Wintertijd op komst, schermen op tijd dicht in de kas

De Nacht van de nacht is dit jaar in de nacht van 28 op 29 oktober. De verschillende regionale Natuur en Milieu Federaties zijn de initiatiefnemers. Dit jaar zijn er weer veel fysieke bijeenkomsten en activiteiten zoals nachtwandelingen en meerdere gebouwen zetten de verlichting uit. Guus Meis van Glastuinbouw Nederland vertelt er meer over.

Op deze site is meer informatie te vinden over de verschillende initiatieven die verspreid over Nederland georganiseerd worden. Steeds meer bedrijven en instellingen geven gehoor aan de oproep om in de Nacht van de nacht het licht uit te doen. Voor de meeste bedrijven met assimilatiebelichting is het erg moeilijk om aan een dergelijk initiatief mee te doen. Dat betekent dat de gehele nacht (incl. nanacht) het licht uit moet of op zijn minst het schermdoek volledig dicht moet blijven. Voor een duidelijk effect moeten ook alle bedrijven in de omgeving meedoen.

Aanpassen instellingen scherm en belichting
Tevens wordt in de nacht van 28 op 29 oktober de klok een uur achteruit gezet. Dit betekent dat het vanaf 29 oktober een uur eerder donker is. Twee dagen later veranderen de tijden waarop assimilatiebelichting moet worden afgeschermd. Tot 1 november duurt de donkerteperiode immers van zonsondergang + 0,5 uur tot 02.00 uur, terwijl vanaf 1 november de donkerteperiode van 18.00 tot 0.00 uur duurt.

De tijd na de donkerteperiode tot zonsopkomst is de nanacht waarin minimaal 74 % van de lichtemissie afgeschermd moet worden bij belichting tot 15.000 lux. Dit duurt tot 31 maart. Van 1 april tot 1 mei duurt de donkerteperiode weer van zonsondergang + 0,5 uur tot 02.00 uur.

De donkerteperiode geldt voor assimilatiebelichting tot 15.000 lux. De lichtuitstraling van assimilatiebelichting van meer dan 15.000 lux moet van zonsondergang tot zonsopkomst met 98% worden gereduceerd. Meer informatie over de afscherming van belichting vindt u hier.

Vanwege de hoge energiekosten zijn inmiddels veel bedrijven overgeschakeld op belichting met LED-lampen. Dat kan aanzienlijk meer roze luchten opleveren dan voorgaande jaren waarin de uitstraling van de SON-T lampen nog dominant was. De industriële roze kleur kan gemakkelijker vragen en klachten veroorzaken. De lichtuitstraling staat sowieso onder druk. Afscherming daarvan levert bij LED-lampen minder (teelt)problemen op dan bij SON-T lampen. Voor het imago van de sector is het daarom goed om de lichtuitstraling van de LED-lampen af te schermen, ook in de uren dat het niet verplicht is.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.